04 July 2013

TR2 17-18

Tomb Raider 2
Nivo 17: The Dragon's Liar (U zmajevom gnezdu)

POSLEDNJI ČUVARI: Nivo počinjete u maloj prostoriji gde jedan okamenjeni kopljanik čuva prolaz u sledeću prostoriju. Priđite mu slobodno, neće se on još probuditi. Uzmite VM i dva okvira za Uzi iz uglova ispred kopljanika. Nema potrebe da punite ovog kopljanika minama, osim ako ne odlučite da se kasnije borite protiv njega. Prođite između okamenjenog čuvara u veliku dvoranu iza. Jedan okamenjeni kopljanik u ovoj dvorani probudiće se čim uđete, zato ga ubijte što brže i efikasnije. U niši gde je stajao ovaj kopljanik, direktno preko puta ulaza, nalazi se prekidač. Ako ga upotrebite, zatvoriće se kapija gde ste ušli u dvoranu i prvi kopljanik će se probuditi. Nema potrebe da to radite, ako ne želite da se obračunavate s njim. Umesto toga, možete drugu dvojicu kopljanika napuniti minama ako ih još imate na raspolaganju, jer će se oni uskoro probuditi.

Nađite prekidač s leve strane ulaza (ako ste licem okrenuti prema ulazu) i povucite ga da otvorite kapiju ka sledećoj dvorani i probudite dvojicu kopljanika u prostoriji. Ubijte ih pa oprezno uđite u prostoriju sa stubovima koja je jako mračna. Uđite naoružani Uzijima, ako imate dovoljno municije za trošenje, i u mraku se obračunajte sa šest bacača noževa. Ako budete polako napredovali prema drugom kraju prostorije, obračunaćete se prvo sa dvojicom, pa sa sledećom dvojicom, i tek na drugoj strani napašće vas poslednja dvojica bacača noževa. Kada ih ubijete, pokupite od njih VM, MM, šest okvira za Uzi i Mističnu pločicu (Mystic Plaque). Postavite pločicu u ključaonicu kraj zatvorene kapije da je otvorite i skliznite niz kosinu u zmajevo gnezno.

OBRAČUN SA ZMAJEM: Čim uđete, sačuvajte poziciju. Očekuje vas obračun sa Bartolijem koji će se transformisati u zmaja koji bljuje vatru, zahvaljujući Bodežu koji je zabio sebi u srce. Bartoli leži na sredini ove dvorane, i ako mu priđete, on će se probuditi i pretvoriti u zmaja. Zato nemojte odmah da mu prilazite, već pokupite municiju i medipakove pre toga. U podu se nalazi nekoliko otvora sa vodom. U vodi ispod naći ćete 10 okvira za uzi i dva VM. Čak i pod vodom možete da probudite Bartolija, pa se potrudite da ne plivate kroz sredinu bazena, već po stranama, dok skupljate municiju i medipakove. Malo je nezgodno izaći iz vode u dvoranu iznad ako zmaj na vas bljuje vatru. Potom se popnite nazad u dvoranu sa Bartolijem i priđite mu da ga probudite.

Postoji nekoliko načina za obračun sa ovim zmajem, i u svakom slučaju, veoma je bitno da zapamtite bitnu činjenicu: pazite da ne upadnete u otvore sa vodom dok je zmaj aktivan. Ako se to desi, najverovatnije nećete moći da izađete živi iz vode. Dok se Lara penje iz vode, zmaj će je zapaliti svojim dahom, i jedino rešenje je da se opet vratite u vodu i ugasite Laru. Dakle, pazite gde stajete dok se borite protiv zmaja.

Ako volite da rešavate probleme na najteži način, možete se obračunati sa zmajem na predviđeni način, tojest direktno. Naoružajte se Uzijima jer Lara s njima najlakše puca čak i ako skakuće okolo, dok sa minobacačem to baš i nije tako lako. Čim se zmaj probudi, pucajte u njega i skakućite levo-desno, pazeći da ne padnete u rupe s vodom, i izbegavajte zmajev plameni dah. Možete se sakriti iza nekog od mnogo stubova ako bude bilo potrebe. Držite distancu od zmaja, jer on takođe može da je napadne svojim kandžama i zgazi nogama. Pucajte u njega sve dok ga ne oborite.

Ako želite malo lakši način borbe, evo taktike: Potrebno je da imate oko 15 mina u minobacaču za ovaj način borbe. Priđite sredini sobe s leve strane, ostajući iza stuba. Dok se približavate stubu, aktiviraćete Bartolijevu transformaciju u zmaja. Čim se to desi, on će početi da bljuje vatru, ali ako ostanete iza stuba, bezbedni ste. Okrenite se licem prema stubu i priljubite se uza stub. Onda pritisnite kursor Nazad da naterate Laru da odskoči malo unazad. Okrenite Laru u mestu u desno da bude okrenuta prema zmaju. Ako ste pravilno postavili Laru, zmaj neće doći iza ovog stuba. Pucajte iz minobacača u zmajev trbuh tojest u njegove zadnje noge. Pazite da minama ne pogađate stub kraj koga stojite, već zmaja. Pucajte dok ga ne oborite.

NAJZAD BODEŽ: Čim zmaj padne na zemlju ošamućen, cela dvorana biće osvetljena jednim kratkim bljeskom, i to je signal za vas. Zmaj je pao na pod. Imate oko 10 sekundi da mu pritrčite i izvučete Bodež Ćijana iz njegovog trbuha. Jedino tako možete da ga uništite. Ako niste dovoljno brzi, zmaj će se probuditi i moraćete ponovo da ga ošamutite kao i prvi put. Možete da sačuvate poziciju čim zmaj padne ošamućen, ako je potrebno. Jedan savet: Bodež Ćijana je zariven tamo gde se nalazi crvena krvava mrlja na zmajevom trbuhu. Morate da stanete tačno ispred te tačke da biste uzeli Bodež. Kada uzmete Bodež Ćijana, vrata izlaza će se otvoriti i ceo hram će početi da se ruši. Međutim, zemljotres je samo efekat, i Lari se ništa neće dogoditi. Imate neograničeno vreme da napustite hram. Jedino morate da pazite da kamenje koje pada odozgo ne padne na Laru, dok budete jurili ka izlazu.

U završnom FMV-u vidimo Laru kako juri napolje i dalje od Velikog kineskog zida koji je raznet u vazduh. Lara je odbačena dalje na zemlju. Malo kasnije ona se budi iz nesvesti i odlazi kući.


EPILOG: Home Sweet Home (Dome slatki dome)

Nivo počinje kratkom cut-scenom gde vidimo Laru u njenoj spavaćoj sobi kako se divi Bodežu, ali ne zadugo. Njen mir narušavaju dva kombija krcata pripadnicima Bartolijevog kulta koji ulaze na njeno imanje, očigledno sa namerom da povrate Bodež koji im je ispred nosa otela.

Čim se završi ova cut-scena, odjurite to ormana koji se nalazi na drugoj strani kreveta, i otključajte ga pomoću ključa koji već imate u Inventaru. Pokupite Sačmaricu, kao i 27 kutija sačme, zajedno sa jednim MM, dva VM i dve kutije baklji. Nemate vremena da pokupite svu municiju, zato pokupite oružje i par kutija sačme da vam se nađe pri ruci, i sačekajte u ormanu da dođu prva dvojica plaćenika sa dobermanom. Kada ih ubijete, pokupite brzo ostalu municiju, i izađite iz ormara. Kroz prozor balkona sa leve strane uleteće naoružani plaćenik, pa ga ubijte i uzmite njegovu kutiju sačme. Izađite iz spavaće sobe na stepenište i ubijte dvojicu naoružanih plaćenika koji pucaju sa vas sa prizemlja. Najzad, uputite se ka glavnom ulazu u vilu Kroftovih i izađite u dvorište.

Napolju vas čekaju još dva psa i petorica naoružanih neprijatelja. Možete se suočiti s njima frontalno, a možete i na drugačiji način da se obračunate s njima. Čim izađete napolje, vratite se nazad u vilu i ubijajte ih kako budu nailazili, najčešće po dvojica. Kad njih sve sredite pokupite MM od jednog od njih. Izađite opet u dvorište. Ako vam je potrebno još municije, idite desno pa prođite kroz otvor u zidu na vežbalište. Obiđite zid obrastao plavim cvećem pa na sredini ovog vrta nađite kutiju sačme. Vratite se nazad do kombija i ubijte još jednog psa i naoružanog neprijatelja iza žive ograde levo od kombija. Kada ih ubijete, naići će jedan ogroman rmpalija sa dve puške. Njega je malo teže ubiti, ali bez panike. Uzmite ga na nišan, pucajte i skakućite levo-desno da mu što više otežate posao dok puca na Laru. Kada ga ubijete, prešli ste igricu. Lara će otići u kupatilo da se istušira, ali pre nego što skine svoju bluzu, uperiće sačmaricu u vas. A ne, na veliku žalost muške populacije, Larina intima nije za naše oči ;)

Ako sada počnete da igrate igru od početka, imaćete svo oružje i neograničenu municiju.

No comments:

Post a Comment