04 July 2013

TR2 16

Tomb Raider 2
Nivo 16: Floating Islands (Lebdeća ostrva)


NAPOMENA: Ovo je pretposlednji nivo, pa ne morate da se brinete za municiju. Slobodno trošite municiju koju ste vredno sakupljali na prethodnim nivoima. Jedino se potrudite da sačuvate 15-ak mina u minobacaču i oko 500 metkova za Uzi, jer će vam zatrebati za poslednjeg gazdu na kraju sedamnaestog nivoa. Nadam se da ste sačuvali i zavidnu zalihu harpuna, jer će se na ovom nivou harpuni pokazati kao jako korisno oružje. Takođe, postoji nekoliko načina da pređete ovaj nivo, a ovde je opisan standardni način, gde ćete sakupiti svaki okvir municije, svaki medipak i sve tri tajne, uz minimalno vraćanje na prethodne lokacije.

GRAĐEVINA OD KOVANOG ZLATA: Na početku nivoa nalazite se na jednoj stazi od braon i zelenog kamena koja vodi prema jednoj građevini od kovanog zlata pravo napred. Krenite napred duž staze, i otprilike na pola puta bacite pogled na kamenje s leve strane staze. Vidite li MM na tom kamenju? Idite i uzmite ga, pa se vratite nazad na stazu i idite do kraja staze ispred zlatne građevine. Naoružajte se boljim oružjem (puška M-16 ima najveći domet) i ubijte jednog letećeg mačevaoca koji vam se polako približava s desne strane. Upamtite: ovi ratnici su jako opasni ako ih pustite da vam se približe. Najbolje je da ih ubijete dok su još daleko. Kad ga ubijete, bacite pogled preko ivice staze i zapazite na kamenu ispod jedan svetlucavi predmet. Kasnije ćete ga uzeti.

Za sada, okrenite se prema zakošenom zelenom stubu pravo ispred Lare, koji ima vrh u obliku piramide. Skočite velikim skokom preko tog stuba da padnete na tanku kamenu platformu iza stuba. Okrenite se u levo i velikim skokom skočite u zlatnu građevinu, i dok je Lara u vazduhu, skrenite je malo u desno da upadne u zgradu. Unutar građevine, sa desne strane, naći ćete prekidač koji otvara jedan kapak u susednoj građevini, kao i kapiju na kraju hodnika s desne strane prekidača. Nemojte ići kroz taj hodnik i kroz tu kapiju u susednu građevinu pre nego što uzmete onaj svetlucavi predmet koji ste maločas videli. Vratite se do ulaza u zlatnu građevinu i spustite se sa njene ivice na kosi kamen ispod. Čim Lara sklizne na poslednji ravni kamen, okrenite se u levo prema stazi ispod, naoružajte se puškom M-16 (na primer) i odmah ubijte jednog okamenjenog mačevaoca koji će oživeti i početi da leti. Ako ga ubijete dovoljno brzo, on neće stići da poleti niti da se približi Lari.

MISTIČNA PLOČICA: Idite napred do kraja te staze na kojoj je stajao okamenjeni ratnik, i popnite se uz kamenje s leve strane na stazu iznad. Na stazi idite levo prema ivici. Odmaknite se dva-tri koraka od ivice staze i okrenite se tako da vam zlatna građevina bude s leve strane, kao i piramidalni stub od zelenog kamena. Skočite sa staze u levu stranu na vrh stuba sa piramidalnim vrhom, skliznite niz stub unazad i uhvatite se za ivicu. Odatle padnite na kamen ispod i velikim skokom skočite na zeleni kamen gde ćete naći prvu MISTIČNU PLOČICU (Mystic Plaque). Sačuvajte poziciju pred sledeći skok. Treba da skočite na sledeći zeleni lebdeći kamen, ali taj skok može da bude problematičan. Pomerite Laru skroz u levo, izvedite veliki skok sa Akcijom tako da se uhvati za samu desnu ivicu zelenog kamena, gde je ta ivica najniža, inače nećete uspeti i Lara će pasti u bezdan. Popnite se na taj kamen pa velikim skokom skočite na veliko ostrvo sa kamenom građevinom.

Ako vam skok na zeleni kamen ispred velikog ostrva ne polazi za rukom, pokušajte onda na drugi način da dođete na veliko ostrvo ispred Lare. Sa kamena gde ste pokupili Mističnu pločicu, skočite velikim skokom nazad na prethodni kamen, ispod staze. Odatle skočite velikim skokom dijagonalno u desno na kosinu ispod zlatne građevine, gde ste maločas skliznuli. Na isti način kao maločas popnite se na glavnu stazu iznad, preskočite piramidalnu stenu i skočite nazad u zlatnu građevinu kao i maločas. Idite u hodnik s desne strane građevine, i na kraju hodnika skliznite niz strmu stenu. Pred kraj strmine preskočite provaliju i skliznite na veliko ostrvo sa građevinom.

OSTRVO SA KAMENOM GRAĐEVINOM: Bez obzira sa koje strane ste došli na ovo ostrvo, jedan okamenjeni kopljanik će oživeti i napasti Laru. Kopljanici, za razliku od mačevalaca, ne lete, ali su utoliko opasniji po Laru. Ubijte ga iz jačeg oružja i zapazite još dva okamenjena kopljanika koji će kasnije oživeti i napasti vas. Međutim, postoji trik kako da ih ubijete još dok su okamenjeni, i to važi za svakog narednog okamenjenog mačevaoca na koga budete naišli. Naoružajte Laru minobacačem i ispalite na jednog ratnika samo 3 mine (četvrta mina će izazvati rušenje igrice). Kada kasnije ovaj ratnik bude oživeo, moći ćete mnogo lakše da ga ubijete. Ili, ako želite da štedite mine za završnog gazdu, onda se poslužite harpunima, ako su vam preostali sa prethodnih nivoa. Ispalite 25 harpuna u jednog ratnika, i on će eksplodirati čim bude oživeo. NAPOMENA: Ako igrate TR2 i imate Windows 7 sistem, metod sa minama neće uspeti, ali metod sa harpunima hoće. U svakom slučaju pripazite da vam ostane 15 mina za završnog gazdu na sledećem nivou. Ove ratnike možete lako da ubijete i bez ovog trika, ako koristite Uzije ili M-16.

Popnite se kroz otvoreni kapak u zgradu iznad i pokupite dva para okvira za Uzi, VM i kutiju baklji iz uglova, a zatim i drugu MISTIČNU PLOČICU (Mystic Plaque) sa stepenika. To će izazvati buđenje drugog okamenjenog ratnika, ali ako ste ga prethodno oslabili harpunima, on će eksplodirati. Ako ste koristili mine, moraćete malo da pucate na njega da ga ubijete. Možete da pucate u njega iz zgrade kroz otvor u podu, što može da potraje, a možete da se spustite nazad na ostrvo i suočite se s njim oči u oči. U tom slučaju, koristite M-16 ili Uzije. Ako želite da ubijete i trećeg okamenjenog ratnika, moraćete da ga naterate da oživi. Ako ste na veliko ostrvo došli sa malog zelenog kamena, onda morate da skočite na kosinu između ovog ostrva i zlatne zgrade iznad, da ga oživite. Ako ste došli iz zlatne zgrade niz tu kosinu, onda morate da skočite na mali zeleni kamen da ga oživite. Ako ste ga prethodno napunili harpunima, ratnik će eksplodirati čim oživi. U svakom slučaju, mali zeleni kamen je savršeno bezbedno mesto da sa distance ubijete ovog ratnika.

Kad se ratosiljate dvojice ratnika, popnite se na kamenje s leve strane njihovog postolja do malog drveta. Odatle skočite da se uhvatite za ivicu krova zgrade. Na krovu ćete naći zmaja od žada (tajna #1). Spustite se sa krova na ostrvo ispod. Sada idite na suprotnu stranu ostrva, okačite se za ivicu ostrva i padnite da se uhvatite za ivicu zelenog kamena ispod. Uvucite se u malu prostoriju iznad, idite levo za ugao i povucite prekidač da otvorite kapiju na drugoj strani prostorije. Velikim skokom sa Akcijom uskočite u prolaz i prođite kroz otvorenu kapiju.

KAPIJA SA MISTIČNIM PLOČICAMA: Izađite na metalnu platformu na drugoj strani kapije i velikim skokom skočite na zeleno ostrvo pravo napred. Hodajte do drugog kraja ostrva, pazeći da ne skliznete niz strme ivice u bezdan, preskočite strminu s leve strane i sa gornjeg kamena velikim skokom skočite da se uhvatite za ivicu sledećeg zelenog ostrva. Tu se okrenite u desno i popnite se uzbrdo do vrha ostrva. Preskočite strminu ispred vas, pa idite levo, na zeleno stepenište malo niže odatle. Na kraju stepeništa okrenite se u levo, skočite velikim skokom sa Akcijom na malecni kamen, pa odatle velikim skokom sa Akcijom skočite na ostrvo sa desne strane. Popnite se uz stazu do druge strane ostrva, pa skočite velikim skokom na najviše ostrvo s desne strane. Ako želite da imate jedno ubistvo više u statistici, onda na ovom ostrvu idite desno (uzbrdo) da izazovete jednog okamenjenog mačevaoca kraj kapije da oživi i krene ka vama. Ubijte ga pa se vratite na levu stranu ostrva. Ako ne želite da se bakćete sa ovim neprijateljem, jednostavno velikim skokom sa Akcijom skočite ka ostrvu od braon kamena s leve strane, gde vidite okamenjene ratnike i veliku kapiju.

Čim se popnete na ovo ostrvo, drugi okamenjeni mačevalac će oživeti, zato ga ubijte što brže možete. Potom pokupite dva para okvira za Uzi iz suprotnog ugla, i postavite dve mistične pločice u brave pored kapije da je otvorite. Čim prođete kroz kapiju, još jedan leteći mačevalac će oživeti i krenuti ka vama iz pravca mosta sa leve strane. Ubijte ga pa pokupite dva para okvira za Automatske pištolje s desne strane vrta. Tu gde ste našli municiju nalazi se jedno drvo. Iza drveta, u steni, nalazi se jedan tunel. Stanite tako da vam drvo bude iza leđa, a kameni zid sa leve strane i hodajte što bliže možete otvoru u steni koji se nalazi baš ispred vas. Skočite sa Akcijom u taj otvor, i sledite tunel do kraja, gde ćete naći srebrnog zmaja (tajna #2). Skočite dijagonalno preko strmine nazad u tunel iz koga ste došli i vratite se nazad do ulaza u vrt sa mostom. Na drugoj strani mosta kapija je zatvorena, pa ćete prvo morati nekako da je otvorite.

DVE ŽIČARE: Levo od mosta nalazi se jedna zelena staza sa kuglom koja preprečava put. Sačuvajte poziciju pre ove kugle. Okrenite se leđima prema kugli, preskočite je skokom unazad, i dok Lara kliza niz kosinu unazad, držite Dole + Akcija da je naterate da se uhvati za ivicu staze i na taj način skloni s puta kugli koja je krenula za njom. Kad kugla sleti preko Larine glave na stazu ispod, sačekajte da još jedna kugla sleti sa susedne staze, pa se popnite na stazu iznad. Skočite na susednu stazu, idite malo uzbrdo, i na polovini staze se okrenite u desno. Velikim skokom sa Akcijom skočite na zeleno ostrvo sa prvom žičarom. Priđite ivici ostrva i žičari s leve strane, i pritisnite Akciju da se Lara uhvati za ručke. Držite Akciju sve dok budete želeli da Lara visi na žičari. Pustite Akciju kad Lara bude bila iznad donjeg mosta, i na mostu idite desno u crvenu sobu sa drugom žičarom.

Sa leve strane ove prostorije nalazi se narandžasta tapiserija koja će se podići kada joj malo priđete. Iza tapiserije nalaze se tri okamenjena kopljanika. Jedan od njih će odmah oživeti, zato ga ubijte što pre. Druga dvojica će oživeti tek kada povučete prekidač na zidu između njih, i ako želite, možete da ih napunite harpunima ili minama dok su još okamenjeni. Onda povucite prekidač da približite drugu žičaru, i ubijte dvojicu kopljanika ako ne eksplodiraju sami od sebe. Potom idite u nišu desno od ulaza, okačite se za žičaru i vozite se ka merdevinama na suprotnom zidu, iznad bazena lave. Samo držite Akciju, i Lara će sama pasti sa žičare i uhvatiti se za merdevine. Popnite se uz merdevine do platforme iznad. Popnite se uz sledeće merdevine do vrha pa siđite sa njih u hodnik na desnoj strani. Sledite taj hodnik do ivice bezdana, okačite se za njegovu ivicu i pomerite Laru skroz u levo da može da padne na betonsku stazu ispod, a ne u bezdan.

Uđite u sledeću crvenu sobu i padnite kroz otvor u podu u niši sa desne strane. Idite u krajnji desni ugao ove platforme i uzmite MM. Odmah se naoružajte i pogledajte u vis: odozgo sleće jedan leteći mačevalac. Ubijte ga pa se vratite nazad u crvenu sobu iz koje ste došli. Pravo ispred nalazi se jedan zakošeni stub. Popnite se na nižoj strani na taj stub, pa se okrenite na suprotnu stranu, skočite u vis sa Akcijom, pa se popnite na krov građevine. Preskočite strmi deo krova s leve strane da padnete na zelenu stazu gde ste maločas bežali od kugle. Tu idite levo, skočite na sledeću stazu i opet skočite na ostrvo sa prvom žičarom. Ovog puta se vozite na ovoj žičari preko mosta, skroz do kraja, preko jednog kanala sa lavom, do niše u velikoj dvorani sa lavom.

VELIKA DVORANA SA LAVOM: Okrenite se u pravcu iz koga ste došli i sa ivice niše skočite dijagonalno u desno, na pod pored kanala sa lavom. Zapazite leteća sečiva koja preleću preko prostorije iznad jednog kamenog bloka na sredini poda. Idite ka desnoj strani prostorije, pazite da ne padnete preko ivice u reku lave, i ubijte jednog letećeg mačevaoca. Potom se vratite nazad do jarka sa lavom, preskočite ga i popnite se na jedan kameni blok u uglu, odakle možete da ubijete još jednog letećeg mačevaoca koji dolazi iz pravca vodopada lave. Skočite nazad preko jarka u desni deo prostorije i priđite usamljenom bloku iznad koga se ispaljuju sečiva. Ovaj blok je pokretan. Pomerite ga tako da možete da se popnete na gornju platformu. Tu se nalazi prekidač. Povucite ga samo jednom, da ne aktivirate jedan bag ako ga slučajno povučete dva puta. Sa plafona će pasti jedan kameni blok, pravo u jarak sa lavom.

Spustite se sa ivice jarka na taj blok i povucite prekidač u niši pored njega, da otvorite jedan kapak u bazenu lave iznad. Sa bloka skočite preko lave da se uhvatite za ivicu kamena ispod rupe odakle se ispaljuju sečiva. Popnite se iz jarka sa lavom u dvoranu iznad, pazeći da vas ne zakače leteća sečiva. Opet se popnite na gornju platformu sa prekidačem i pređite na suprotnu stranu, gde možete da se popnete na niski zid. Tu ćete naći dva para okvira za M-16. Sačuvajte poziciju pred naredni skok. Na sredini bazena lave nalazi se otvoreni kapak, malo ispred vodopada lave. Skočite velikim skokom sa Akcijom kroz taj otvor, i padnite u bazen sa vodom ispod bazena sa lavom. Pokupite kutiju sačme sa dna bazena, idite u plićak i povucite prekidač na zidu da otvorite kapiju u dvorani sa lavom, odmah iznad niše gde ste pali sa žičare.

Vratite se nazad u dublji deo bazena i plivajte kroz uzani tunel sa leve strane do prostorije sa noževima. Ne ulazite u tunel sa noževima, već se popnite u nišu iznad ulaza gde se nalazi prekidač koji dezaktivira noževe. Potom krenite kroz tunel sa noževima, držeći se blizu levog ili desnog zida, da izbegnete leteća sečiva. U narednoj prostoriji popnite se na gornju platformu levo ili desno od rupe gde se ispaljuju sečiva i prođite kroz gornji tunel, opet blizu levog ili desnog zida, da izbegnete leteća sečiva. U sledećem tunelu idite desno i sa ivice niše sa žičarom skočite dijagonalno u desno na pod velike dvorane. Dovucite onaj pokretni blok do jarka da stoji levo od niše sa žičarom, i sa njega skočite sa Akcijom u tunel iznad žičare gde ste upravo otvorili kapiju. Na kraju tunela skočite velikim skokom sa Akcijom preko sečiva da se uhvatite za pukotinu u zidu, verite se malo u desno do niše i u niši povucite prekidač da otvorite vrata u hodniku iz kog ste upravo došli. Skočite velikim skokom sa Akcijom nazad u hodnik iz kog ste došli (dijagonalno u desno, u gornji hodnik, a ne u donji), i idite do vrata koja ste otvorili, a koja se nalaze sa desne strane.

VELIKA DVORANA SA KAVEZOM: Na drugoj strani ove dvorane, skroz desno, videćete dva okamenjena kopljanika. Oni će tek kasnije da ožive. Možete ih napuniti harpunima ili minama ako želite, da kasnije bude lakše da ih ubijete. Mada, nema potrebe za tim, jer kada budu oživeli kasnije, biće i drugih trikova da ih ubijete bez velikih gubitaka. Kao što rekoh, čuvajte svoje mine za kraj sledećeg nivoa, gde će vam trebati oko 10-15 mina. Za sve tri skupljene tajne na ovom nivou dobićete osam mina, pa imajte to u vidu kad budete kalkulisali.

Za sada, bacite pogled na rupu u sredini dvorane, koja ima kosine na sve četiri strane. Idite do ivice rupe koja je najdalja zatvorenoj kapiji i okamenjenim stražarima, stanite na sredinu te ivice i skliznite niz strmi deo okrenuti uzbrdo. Uhvatite se za ivicu kosine i odatle padnite u kavez u donjoj dvorani. Priđite prekidaču i obavezno sačuvajte poziciju pre nego što povučete prekidač. Kroz rešetke kaveza možete da vidite četvoricu bacača noževa kako patroliraju po dvorani, kao i okamenjene stražare u nišama s leve i desne strane. Povucite prekidač da podignete kavez. Obračunajte se prvo sa bacačima noževa, i nemojte da budite okamenjene kopljanike dok prvo ne sredite ljudske neprijatelje. Okamenjeni stražari se bude kada im priđete. Ostanite dakle u centralnom delu prostorije, u okviru kaveza, i pazite da ne padnete u jarke sa lavom s leve i desne strane. Možete srediti četvoricu bacača noževa na uobičajeni način, a možete da iskoristite i taktičku prednost. Preko puta prekidača nalazi se zid gde možete da se popnete (levo ili desno od centralnog stuba). Sa tog zida možete da ubijete neprijatelje bez ikakvih problema.

Siđite potom na zemlju ispod kaveza, i idite prvo do niše gde stoje dvojica okamenjenih kopljanika. Ne morate nijednog kopljanika da punite minama/harpunima, jer nema potrebe za tim. Čim probudite kopljanike, odjurite nazad do prekidača i popnite se opet na onaj zid od maločas. Tu ste apsolutno bezbedni. Ponovite isti postupak dok ne ubijete svu četvoricu stražara, pa najzad pokupite od ljudskih neprijatelja tri para okvira za Uzi, tri kutije sačme, VM i MM. Povucite oba prekidača u nišama gde su stajali okamenjeni kopljanici da otvorite dve kapije, jednu u hodniku na donjem nivou, a drugu u dvorani iznad. Najzad, izađite iz donje dvorane kroz prolaz u sredini, ubijte usput jednog bacača noževa i uzmite njegov VM i okvire za Automatske pištolje. Popnite se stepenicama do gornje dvorane, uzmite dva para mina na odmorištu, i idite do prekidača koji otvara kapiju.

Povucite prekidač da otvorite kapiju i probudite dvojicu stražara u dvorani. Ako želite da ih ubijete na najlakši mogući način, povucite prekidač ponovo da zatvorite kapiju. Lara može da puca kroz kapiju, pa ubijte stražare pomoću duplih pištolja. Kad obojica eksplodiraju, otvorite opet kapiju i vratite se u gornju dvoranu iznad kaveza. Idite desno kroz kapiju koju ste maločas otvorili. U toj prostoriji sačuvajte poziciju pre nego što krenete uz merdevine.

Okačite se za merdevine levo od bazena sa lavom i sečivima, i penjite se skoro do vrha. Odatle, skočite unazad sa kolutom i Akcijom da se uhvatite za merdevine iza. Na tim merdevinama verite se u levo pa još na gore, ka crveno-zelenim šarama na zidu ispod merdevina. Namestite Laru tako da njena stopala stoje na donjoj ivici crvene štrafte. Skočite sa kolutom i Akcijom iznad strme platforme i uhvatite se za treće merdevine. Popnite se do vrha ovih merdevina, ali nemojte odmah da se penjete na strmu stenu iznad. Prethodno pomerite Laru skroz do kraja u levo, pa se popnite na strminu iznad merdevina. Odmah skočite unazad sa strmine na strmi kamen iza Lare. Držite pritisnut Skok i Lara će skakutati s jedne strmine na drugu. Kad god bude skakala u napred, držite kursor Levo da je skrenete u letu. Kad bude prošla rupu s merdevinama i skakala iznad hodnika, možete da je pustite da sklizne u hodnik. Držite se leve ili desne strane hodnika da vas ne zakače sečiva, i ubijte još jednog bacača noževa. Uzmite njegovu kutiju baklji i izađite na balkon sa još jednom žičarom.

ZLATNI ZMAJ: Pretpostavljam da želite da uzmete treću tajnu, zato ne idite na žičaru. Takođe, nema potrebe da pomerate pokretnu kutiju koja stoji s leve strane, jer je ona predviđena da blokira leteća sečiva ako želite da se vozite žičarom. Međutim, vi to ne želite, već idete po zlatnog zmaja, zar ne? Idite do pokretnog bloka i odatle skočite velikim skokom na stene ispod, s leve strane potoka s lavom. Sledite te stene prema crvenoj građevini i izađite na malu izbočenu platformu s desne strane. Spustite se s te platforme na stene ispod (treba da se spustite s leve ili desne strane te platforme, a ne napred). Uskočite u tunel i sledite ga, preskačući strme delove. Izađite na dugačku terasu gde ćete naći zlatnog zmaja (tajna #3) i za sve tri nađene tajne bićete nagrađeni sa četiri para mina. Vratite se kroz tunel do potoka s lavom. Velikim skokom preskočite potok lave i uhvatite se za ivicu kamena preko puta. Popnite se na njega i odmah skočite unazad sa strmine na tanku platformu sa koje ste maločas sišli. Odatle skočite kroz prolaz sa otvorenom kapijom da završite nivo.

No comments:

Post a Comment