23 August 2011


TOMB RAIDER 4 THE LAST REVELATION
nivo 34: Inside the Great Pyramid (Unutar Velike Piramide)


tajne: 1


HODNICI: Sledite hodnik nizbrdo do prve duboke jame. Preskočite je velikim dijagonalnim skokom sa desna na levo. Nakon jame, ubijte jednog Von Krojevog plaćenika u društvu jednog ninže, pa uđite u tunel s desne strane iz kog je došao ovaj nindža. Tu ubijte još jednog plaćenika pa idite uz rampu do kapije. U sledećem hodniku kapija se zatvara iza Lare. Popnite se uz jednu od dve rampe, i ubijte jednog nindžu i dva slepa miša. Siđite nazad niz rampu i uđite u prolaz između dve rampe. Hodajte oprezno duž tog tunela, da aktivirate klizeće blokove. Stanite s leve ili desne strane tunela, pa kad blokovi skliznu u drugu stranu, skočite na drugu stranu. Ponovite to i za drugi blok, pa uđite u sledeću dvoranu.

DVORANA SA POLOMLJENIM KORITOM: Kad uđete, ubijte tri psa, pa obiđite korito. Na zadnjoj strani korito je polomljeno, pa možete da uđete u njega. Prvo pokupite MM sa dna korita, pa tek onda Baklju. Upalite baklju na jednom gorioniku u dvorani. Upalite četiri ugašena gorionika na zidovima dvorane, da otvorite prolaz na zapadnoj strani dvorane. Odložite baklju pa prođite kroz njega.

U niši uzmite plavu sačmu i upotrebite prekidač da otvorite jedna druga vrata. Ovo će takođe osloboditi još tri psa. Ubijte ih, vratite se u dvoranu sa koritom, pa kroz hodnik sa klizećim blokovima, i kad izađete između dve rampe, popnite se uz njih do prolaza koji ste upravo otvorili. U panorami u sledećoj prostoriji videćete četiri krovna prozora i četiri ključaonice u obliku zvezde.

OKNO: Priđite svakoj ključaonici i postavite odgovarajući ključ od okna u nju. Svaki put kad to učinite, kroz krovni prozor iznad ključaonice spustiće se zraci plave svetlosti na centar zvezde na podu okna. Kad postavite sva četiri ključa začuće se eksplozija kada zraci svetla probiju rupu u podu (ne silazite kroz tu rupu, pad će ubiti Laru). Upotrebite prekidač na zidu naspram ulaza da otvorite kapiju u hodniku sa rampama. Kroz nju će proći dva Von Krojeva plaćenika. Idite tamo, ubijte ih i uzmite crvenu sačmu koju budu ispustili. Siđite niz rampu pa prođite opet kroz hodnik sa klizećim sečivima. Kad se vratite u dvoranu sa polomljenim bazenom, idite desno, kroz prolaz koji se u međuvremenu otvorilo. Unutra ćete naći VM i prekidač koji otvara kapiju nazad u oknu sa plavim svetlom.

Vratite se kroz tunel sa klizećim blokovima do tunela sa dve rampe. Izađite kroz kapiju u podnožju rampi, i sledite prolaz nazad do glavnog tunela kroz koji ste ušli. Ubijte dvojicu plaćenika, i uzmite MM od njih. Idite desno prema dubokoj jami i ubijte jednog slepog miša. Uzmite okvire za Uzi pored jame, pa običnim skokom preskočite jamu. Tu ubijte još jednog slepog miša, pa iz zaleta preskočite sledeću jamu. Ubijte jednog plaćenika u hodniku iza sledeće jame.

Pre nego što preskočite tu jamu, okrenite se u pravcu iz kog ste došli i pomoću Dvogleda potražite malu nišu unutar jame ispod. Skočite u tu nišu i uzmite 70. i poslednju tajnu u igrici: Samostrel. Sa ivice niše skočite običnim skokom da se uhvatite za ivicu jame i popnite se. Običnim skokom skočite preko sledeće jame na uzanu stazu. Siđite na niži kamen staze i uzmite VM sa njega. Sad iz zaleta preskočite poslednju jamu u pravcu kapije (koja je otvorena kada ste upotrebili drugi prekidač u dvorani sa koritom). Uđite i ubijte još dva slepa miša. Spustite se kroz otvor sa plavim svetlom. Usput ćete videti otvor sa strane. Popnite se u njega i sledite tunel na sledeći nivo.




TOMB RAIDER 4 THE LAST REVELATION
nivo 35: Temple of Horus (Horusov hram)


tajne: 0


PRVA ZAGONETKA TERAZIJA: Popnite se uz rampu do dvorane sa kavezom u kome se nalazi gadno čudovište. Na drugoj strani dvorane nalaze se terazije sa srebrnom posudom na jednoj strani, a perom na drugom. Kada priđete terazijama, Lara će pogledati u levo u natpis na zidu. Na zidu su nacrtane dve linije, koje simbolišu vodu i pokazuju da na ove terazije treba da sipate dva litra vode. Pored kostura na podu naći ćete Veliku bešiku za vodu (Large Waterskin). Sada pogledajte u Inventar na obe bešike koje imate. Velika zahvata pet litara, a mala zahvata tri litra vode. U fontani možete da napunite ove dve bešike vode, kao i da ih ispraznite ako su već pune.

Rešenje zagonetke prvih terazija je jednostavno. Da biste dobili dva litra vode, zahvatite vodu velikom bešikom (5 litara), pa iskombinujte veliku bešiku sa malom bešikom da prespete vodu iz velike bešike u malu bešiku (5 litara minus 3 litra). U velikoj bešici sada će vam ostati dva litra, pa priđite terazijama i odaberite ovu bešiku sa dva litra vode iz Inventara, da bi Lara sipala njen sadržaj na tas. Ako ste sve pravilno izveli, terazije će ući u ravnotežu, i na podu će se otvoriti jedan kapak. Ako slučajno sipate pogrešnu količinu vode na terazije, otvoriće se vrata kaveza sa čudovištem, pa ćete morati da ga ubijete.

Spustite se kroz otvoreni kapak i sledite tunel do prostorije sa motkom. Ubijte dva slepa miša pa skočite prema motki. Skliznite niz nju do visine malo iznad sečiva. Zadržite se na toj visini dok se sečiva ne uvuku, pa odmah skliznite niže kroz otvor. U prostoriji ispod ubijte još dva slepa miša pa uđite u sledeću dvoranu.

DRUGA ZAGONETKA TERAZIJA: I ovde je isti princip zastupljen kao i kod prvih terazija. Treba ispravnu količinu vode (sada četiri litara) da sipate na terazije, da biste otvorili kapak na podu. Ako pogrešite, oslobodiće se čudovište. Da biste dobili četiri litara, prvo ispraznite obe bešike i stanite u jednu od fontana. Napunite veliku bešiku vodom, pa je iskombinujte sa malom bešikom, da dobijete dva litara u velikoj bešici. Ispraznite malu bešiku. Iskombinujte veliku i malu bešiku u Inventaru da prespete dva litra vode iz velike u malu bešiku. Napunite ponovo veliku bešiku vodom iz fontane. Sad imate malu bešiku sa dva litra vode i veliku bešiku sa pet litara vode. Iskombinujte ih da prespete jedan litar vode iz velike bešike u malu. Sada vam je u velikoj bešici ostalo četiri litra vode. Sipajte tu vodu na tas vage da otvorite kapak.

Sledite tunel do sledećeg okna sa motkom. Ubijte tri slepa miša pa skočite na motku. Skliznite do iznad sečiva, pa kad se sečiva uvuku, skliznite u prostoriju ispod. Ubijte još dva slepa miša i uđite u sledeću dvoranu.

TREĆA ZAGONETKA TERAZIJA: Ovog puta morate da dobijete jedan litar vode i sipate ga na tas terazija. I opet, ako pogrešite, oslobodićete čudovište iz kaveza. Uđite u fontanu i napunite malu bešiku vodom. Iskombinujte je sa velikom bešikom da prespete vodu iz male bešike u veliku. Opet napunite malu bešiku vodom iz fontane. Opet je iskombinujte sa velikom bešikom. Sada velika bešika ima pet litara vode, a mala bešika samo jedan litar. Sipajte vodu iz male bešike na tas terazija da otvorite kapak na podu. Siđite kroz otvor u tunel ispod i sledite prolaz do velikog okna.

OKNO: Sad možete da se spustite u okno plave svetlosti. Skočite pravo napred da se uhvatite za ispupčeno kamenje na naspramnoj strani okna. Spuštajte se niz ovo kamenje. Usput ćete videti otvor dvorane levo i desno od Lare, ali još uvek nema potrebe da ovde ulazite. Umesto toga, nastavite dalje da se spuštate kroz okno, pa kad uđete u veliku podzemnu pećinu, videćete sa desne strane kamen. Verite se u desno pa padnite na ovaj kamen. U panorami ćete videti malo jezero na dnu pećine, a na ostrvu ćete videti veliki kip boga Horusa.

HORUSOVA PEĆINA: Okrenite se na sever i velikim skokom skočite u vodu ispod. Okrenite se na jug i plivajte između ostrva i zida pećine do jednog niskog kamena na koji Lara može da se popne iz vode (zapamtite ovo mesto, jer će vam uskoro zatrebati). Popnite se malo uzbrdo do četvrtastog ispupčenog kamena na levoj strani staze. Sa njega velikim skokom skočite na ostrvo gde se nalazi kip Horusa. Postavite četiri Sveta Pisma na četiri pijedestala oko Horusa. Priđite Horusu. U cut-sceni videćemo Laru kako namešta delove Horusovog oklopa na kip, a zatim postavlja i Amulet na njegove grudi.

FMV: Visoko na nebu plava svetlost iz okna zajedno sa svetlošću zvezda, formira sokola koji se spušta ka Velikoj Piramidi. Soko se sudara sa kipom, oživljava ga i kip poprima fizičko obličje Horusa. Međutim, negde van piramide, okupljaju se jata skakavaca, i oni uskoro prodiru u piramidu i okružuju Horusa. Bog Horus eksplodira, a njegova energija se rasipa po pećini. Lara je pala na zemlju, a Amulet je odleteo i pao u vodu. Na Horusovo mesto spustio se zli bog Set. Čujemo Setov glas koji kaže: "Moj prokleti rođak još jednom se vratio zvezdama. Ja sam taj koji će još jednom vladati ovim svetom. Priđi i klekni i pokloni se svome bogu pre nego što ti oduzme tvoj bedni život."

PENJANJE PO PEĆINI: Kad se završi FMV, Set počinje da ispaljuje neke plave munje na Laru. Ne možete da ga ubijete, jer on je ipak bog, zato ne pokušavajte. Morate da nađete Amulet, popnete se do dvorane iznad pećine, a potom zarobite Seta u njegovoj novoj grobnici. Dakle, prvo treba da nađete Amulet, koji je upao u jezero. Kada se završi FMV, okrenite se u levo (na sever) i otrčite u vodu, gde ćete naći Amulet. Kada ga uzmete, metalna kapija na južnoj strani pećine će se otvoriti.

Dok ste još pod vodom, okrenite se u levo i plivajte oko ostrva do jugozapadnog ugla pećine. Popnite se na onaj niski kamen, pa preskočite strmi deo staze. Sledite kamenitu stazu prema jugu i uz rampu do otvorene kapije. Prođite kroz kapiju, pokupite okvire za Uzi iza kapije, pa povucite prekidač da otvorite drugu kapiju, na severnoj strani pećine. Kad izađete iz ove prostorije, idite desno (na istok).

Iz zaleta skočite sa ivice na stene ispod (jugoistočni ugao). Idite do levog kraja ovih stena u pravcu severoistoka, i okrenite se ka severu. Iz zaleta skočite da se uhvatite za ivicu tanke platforme. Popnite se na nju pa iz zaleta skočite da se uhvatite za ivicu bloka ispred Lare. Popnite se na njega. Skočite običnim skokom preko strmine, i sledite kamenitu stazu u pravcu severozapada. Sa ove visoke staze skočite na stazu ispod (ima ukrase na zidu iznad u obliku ptičjih krila). Uđite u odaju iza otvorene kapije, uzmite MM i povucite prekidač. U dvorani iznad pećine aktiviraće se jedan mehanizam. Sada samo treba da dođete do tamo ;)

Kad izađete iz niše sa drugim prekidačem, sletite preko ivice staze u vodu. Plivajte nazad do onog niskog kamena u jugozapadnom uglu pećine. Popnite se na njega, pa uz stazu do prve kapije. Ne morate da ulazite u nišu iza kapije, već nastavite dalje duž staze i skočite sa nje na niže kamenje u uglu pećine. Tu trčite u levo, skočite ponovo da se uhvatite za ivicu tanke platforme, pa sa nje skočite da se uhvatite za ivicu kamenja u severoistočnom uglu pećine. Sada se tu nalazi jedan malo svetliji kamen (koji ranije nije bio tu). Popnite se na njega, pa skočite na ravan deo staze iznad, gde ćete naći MM.

Idite na sever pa iz zaleta skočite da se uhvatite za ivicu stene ispred. Popnite se na nju pa sa nje velikim skokom skočite na kamenje u uglu iza velikog stalaktita (skočite levo od stalaktita). Idite u krajnji desni ugao ove staze i potražite niski tunel ispod ispupčene stene. Velikim skokom skočite da se uhvatite za taj niski tunel i upužite unutra. Prođite kroz tunel i siđite unazad kroz otvor na drugoj strani. Okrenite se na zapad, otrčite oko ugla do desne ivice staze (Lara je sad okrenuta na sever). Iz zaleta skočite da se uhvatite za blok sa ispupčenim kamenjem, levo od okna plavog svetla. Verite se u desno i popnite se na jedan kamen desno od okna. Okačite se za kamenje na zidu iznad tog kamena, verite se u levo u okno plave svetlosti, a zatim u vis, sve dok ne aktivirate sledeću cut-scenu: Lara se vere u dvoranu, silazi u nju, pa postavlja Horusov Amulet u mehanizam. Kapak iznad pećine sa Setom se zatvara, i Set je ostao zarobljen unutra. Istovremeno se otvara i kapija naspram mehanizma.

IZLAZ: Prođite kroz kapiju pa idite oprezno uz stepenice. Tri klizeća bloka će se aktivirati, pa prođite mimo njih kao što ste to ranije izveli. Na vrhu stepeništa nalazi se široki hodnik sa jamom u kojoj se nalaze šiljci. Ceo hodnik se trese zbog Setovog treskanja u pećini ispod, što izaziva neko kamenje da padne sa tavanice. Da biste izbegli to kamenje, uđite u širi hodnik, i brzo odjurite u levo, gde ste bezbedni od kamenja koje pada. Hodajte do ivice jame sa sečivima, preskočite je velikim skokom pa se uhvatite za njenu suprotnu ivicu. Ne penjite se tu u hodnik iznad jame, jer će sa tavanice pasti još jedan kamen i ubiti Laru. Umesto toga, verite se u desno do druge strane jame i tu se popnite u hodnik.

Obratite pažnju na lobanje nacrtane na tavanici. Na tim mestima padaju blokovi, zato nemojte da stajete ispod lobanja. Idite malo napred, do račvanja. Pravo ispred nalazi se pločica sa lobanjom na tavanici, zato skrenite levo, pa potom desno, i hodajte do ivice sledeće jame sa sečivima. Sačuvajte poziciju, pa skliznite niz kosinu. Sa same donje ivice kosine skočite da se uhvatite za pukotinu u zidu. Verite se u desno i popnite se u sledeći tunel.

Tu na račvanju idite desno, jer se levo nalaze padajući blokovi. Skliznite niz rampu iznad jame sa sečivima, pa sa ivice rampe skočite i uhvatite se za ivicu jame. Ne penjite se na stazu iznad, jer se sa desne strane nalaze padajući blokovi. Dok Lara visi na ivici jame, verite se u levo do kraja, pa se tu popnite na stazu. Odjurite u prolaz pre nego što blok na levoj strani staze smrska Laru, i u tom prolazu aktiviraćete završni FMV i završićete igricu.

ZAVRŠNI FMV: Iznad Piramida u pustinji zalazi mesec a rađa se sunce. Vidimo Laru kako se zadihano penje prema izlazu iz piramide, i pritom malo hramlje. Grobnica oko nje još uvek se trese. Preko izlaza iz piramide prelazi jedna senka... Lara se ponovo sreće sa Von Krojem. On je doziva da požuri, jer će se prolaz uskoro srušiti. Novi potres odbacuje Laru dublje u prolaz. Lara posmatra Von Kroja ispitivačkim pogledom i pita ga da li je on opet onaj stari i da li ga je Set ostavio. Von Kroj odgovara da nema vremena za objašnjavanje, i da mora smesta da izađe iz hodnika pre nego što se sve sruši. Lara uspeva da stigne do izlaza i da se uhvati za ivicu bloka dok se pod pod njenim nogama urušava. Von Kroj joj pruža ruku da je dohvati, ali pre nego što uspeva u tome, izlaz se ruši i kamenje pada na tunel u kome se nalazi Lara. Von Kroj ostaje napolju, a naša Lara ostaje zarobljena u grobnici. Von Kroj se okreće i baca pogled nazad na hram. Potom skida svoj šešir i odaje počast Lari koja se od tada smatra mrtvom.

No comments:

Post a Comment