24 March 2012

Tomb Raider 2
Nivo 2: Venice (Venecija)


ULIČICE: Lara stiže u Veneciju slećući s neba u jedno sokače. Krenite polako napred i izvadite pištolje. Jedan doberman će trčkarati u susednoj ulici, pa pucajte u njega čim uđe u vaš vidokrug i ubijte ga pre nego što izađete iz sokaka na mali trg. Na trgu trčite brzo u levo, u sledeću uličicu, da izazovete još jednog dobermana, pa se vratite nazad u prvu uličicu. Ubijte tog psa, pa izađite opet na mali trg. Idite u levu stranu trga, okrenite se i brzo ubijte jednog plaćenika koji na vas puca sa balkona. Potom uđite u uličicu levo, idite sve do malog drvenog doka, i ubijte jednog siledžiju sa bejzbolkom. Uzmite njegov MP pa uđite u malu kućicu sa desne strane. Popnite se na sto, uzmite kutiju baklji, pa siđite na pod i priđite dugmetu na zidu. Pritisnite ga, pa brzo idite do merdevina i popnite se njima na gornji sprat. Tu pritisnite još jedno dugme da otvorite kapak na krovu, pa se popnite merdevinama na krov.

TERASE I NADSTREŠNICE: Razbijte prozor s desne strane merdevina, a potom i naspramni prozor u hodniku sa zatvorenim vratima. Sa ivice drugog prozora skočite na crvenu nadstrešnicu koja se nalazi iznad prvog trga. Sa drugog kraja nadstrešnice skočite dijagonalno na balkon sa mrtvim plaćenikom i uzmite od njega Ključ od garaže sa čamcem (Boathouse Key). Vratite se nazad na crvenu nadstrešnicu, pa se sa nje bezbedno spustite na trg ispod. Idite nazad do drvene kućice, ali sad ne ulazite u nju, već uskočite u kanal i plivajte na suprotnu stranu. Ispod velike zatvorene drvene kapije nalazi se otvor kroz koji možete da uđete. U maloj garaži sa čamcem izađite iz vode na dok sa desne strane i otključajte drvenu kapiju pomoću ključa. Takođe, pritisnite i dugme na zidu da otorite ona vrata u hodniku sa dva prozora.

Nemojte još sedati u čamac. Umesto toga, plivajte nazad do doka sa koga ste skočili u vodu, i brzo izađite iz vode. Ubijte jednog plaćenika koji puca na vas i uzmite njegove Automatske pištolje. Opet uđite u drvenu kućicu i na isti način kao malopre popnite se na njen krov. Popnite se kroz razbijeni prozor u hodnik, pa idite levo kroz sada otvorena vrata. Ubijte jednog dobermana u napuštenom stanu, pa uđite u zastakljeni hodnik s leve strane. Povucite polugu na zidu da otvorite jedna vrata napolju. Vratite se do sobe sa mrtvim dobermanom i razbijte još jedan prozor koji se nalazi levo od zastakljenog hodnika. Sa ivice prozora izvedite veliki skok i uhvatite se za ivicu crvene nadstrešnice preko puta kanala. Idite levo pa skočite na sledeću nadstrešnicu. Skočite na sledeću nadstrešnicu, i najzad, na betonsku terasu ispod otvorenih vrata. Popnite se kroz njih i povucite polugu da otvorite jednu kapiju u kanalu direktno ispod Lare. Skočite iz tog tunela u vodu, plivajte napred pa u levo, u garažu sa čamcem. Priđite čamcu i pritisnite Akciju da se popnite u njega.

VOŽNJA DO KANALA: Vozite čamac napolje u kanal, pa desno i kroz otvorenu kapiju u mračni tunel. Čim prođete kroz kapiju, parkirajte čamac i izađite iz njega (Skok + Desno/Levo). Upalite jednu baklju da se bolje orjentišete, pa potražite jedan otvor u zidu sa desne strane. Popnite se iz vode u taj otvor i uzmite srebrnog zmaja (tajna #1), kao i kutiju baklji malo dalje odatle. Savetujem da se spustite kroz otvor na drugom kraju tunela, i da ubijete dva pacova koji se šetkaju po betonskoj stazi u susednom kanalu. Potom se popnite uz merdevine nazad u tunel gde ste našli tajnu, pa se vratite nazad u čamac.

Vozite dalje čamac niz mračni tunel, pa skrenite desno u širem tunelu. Spustite se čamcem niz vodopad, i čim sletite u kanal ispod vodopada, opet parkirajte čamac i izađite iz njega. Upalite baklju ako vam je potrebno, i sa dna kanala pokupite zlatnog zmaja (tajna #2). Vratite se nazad u čamac pa vozite u tunel koji se nalazi s desne strane, ako ste leđima okrenuti ka vodopadu.

Čim uđete u potopljeni podrum sa stubovima, parkirajte čamac blizu ulaza i izađite iz njega u vodu. Na dnu, levo od ulaza, naći ćete dva para okvira za Uzi. Vratite se nazad u čamac i vozite u krajnji levi ugao prostorije (u odnosu na ulaz), gde se nalazi jedan drveni dok, kao i zatvorena kapija u uglu desno od merdevina. Parkirajte čamac tik uz tu zatvorenu kapiju (zapazite jednu polugu visoko na zidu s leve strane) i izađite iz čamca. Popnite se na drveni dok i ubijte jednog pacova na njemu. Potom razbijte prozor i pre nego što uđete u sledeći hodnik, ubijte jednog plaćenika sa pištoljem. Pokupite od njega municiju za Automatski pištolj i kutiju sačme sa poda hodnika, pa povucite polugu na zidu. Čućete zvuk nadolazeće vode. Šta se dogodilo? U uglu gde ste parkirali čamac prva se kapija zatvorila, a nivo vode se podigao. Izađite nazad na drveni dok i popnite se merdevinama do gornjeg bazena, gde vas sad čeka čamac. Skočite u vodu i povucite onu podvodnu polugu da otvorite sledeću kapiju. Vratite se nazad u čamac i vozite dalje kroz otvorenu kapiju.

KANALI: Ova deonica je malo komplikovana, i vrlo je lako izgubiti se po mnogobrojnim kanalima. Ovde je opisana najkraća moguća ruta da pokupite sve ključeve, municiju, zalihe i preostalu tajnu. Postoji još nekoliko ruta, ali one podrazumevaju i više vraćanja na prethodne lokacije itd.

Čim izađete kroz otvorenu kapiju, skrenite levo u kanalu, pa za ugao u desno. Upotrebite turbo pogon čamca (Akcija + Napred) da raznesete tri gondole koje vam stoje na putu. Izađite iz čamca na drveni dok pored gondola i okrenite se u pravcu sivog betonskog mosta iznad Lare. Odatle možete da ubijete jednog plaćenika sa pištoljem koji stoji na suprotnoj strani kanala, malo dalje, sa bezbedne udaljenosti. Kasnije ćete moći da pokupite ono što ovaj zlikovac bude ispustio. Za sada, popnite se na povišeni stepenik na drvenom doku i običnim skokom skočite da se uhvatite za ivicu crvene nadstrešnice. Sa nadstrešnice skočite na sivi most, i brzo ubijte jednog zlikovca sa bejzbolkom, i dobermana, a potom i jednog plaćenika sa pištoljem koji dolazi sa desne strane. Pokupite VM i Ključ od čelika (Steel key) od mrtvih neprijatelja pa uđite u malo dvorište s desne strane mosta.

Otključajte vrata u ovom dvorištu pomoću ključa, uđite u sobu i spustite se kroz rupu u podu na donji sprat. Povucite polugu u ovoj prostoriji da otvorite visoku metalnu kapiju malo dalje među kanalima. Popnite se kroz otvor nazad na gornji sprat i u dvorištu se obračunajte s još jednim plaćenikom sa pištoljem, i uzmite njegova dva okvira za Automatski pištolj koji njemu više nisu potrebni.

Vratite se na most, skočite u vodu i popnite se opet u čamac. Vozite nazad u kanal iz koga ste došli, skrenite levo za ugao, prođite mimo tunela sa desne strane (odatle ste maločas izašli), pa vozite za ugao desno. Čim skrenete, videćete jedan drveni dok sa desne strane. Na njemu stoji zlikovac sa pištoljem i puca na Laru. Budite veoma brzi, parkirajte čamac tik uz dok da Lara može iz čamca da iskoči direktno na dok, a ne u vodu, i ubijte neprijatelja. On će ispustiti MM i dve kutije sačme. Potom sedite opet u čamac i vozite dalje niz ovaj kanal (kanal desno za sada je nebitan), pa pored kapije koju ste maločas otvorili, a koja vam se nalazi s leve strane. Tu skrenite desno za ugao i prođite ispod mosta od belog kamena. Upotrebite turbo pogon da raznesete gondole u kanalu.

Izađite iz čamca na drveni dok pored raznetih gondola. Jedan siledžija sa bejzbolkom izaći će kroz vrata na dok. Ubijte ga i uzmite njegov MM. Uđite u sobu iz koje je došao, ubijte dva pacova i upotrebite polugu na zidu da otvorite jedna vrata negde dalje u kanalima. Kad izađete na dok, idite levo, i pogledajte u vis. Iznad se nalazi betonski zastakljeni most. Treba da se uhvatite za betonsku ivicu tog mosta. Stanite tačno ispod i skočite u vis sa Akcijom, dok se Lara ne uhvati za ivicu. Popnite se na betonsku ivicu, razbijte staklo i iz hodnika uzmite zmaja od žada (tajna #3). Ako ste uzeli i prethodne dve tajne, sada ćete biti nagrađeni sa 4 para okvira za Automatske pištolje. Siđite nazad u kanal i sedite opet u čamac.

Okrenite čamac u pravcu iz koga ste došli i vozite ga u prvi kanal s leve strane (odmah naspram ovog drvenog doka). Skrenite potom levo za ugao do sledećeg drvenog doka koji se nalazi sa desne strane. Izađite iz čamca na dok i uđite u kuću kroz vrata koja ste maločas otvorili i koja će se zatvoriti iza Lare. Iz plitkog bazena u podnožju merdevina uzmite Gvozdeni ključ (Iron Key), pa se popnite merdevinama na gornji sprat. Tu će vas toplo dočekati rmpalija sa bejzbolkom u društvu svog dobermana. Ubijte ga i uzmite njegov MM. Potom povucite polugu na zidu da otvorite veliku drvenu kapiju terase. Pre nego što sa terase siđete u kanal ispod, možete da ubijete sa bezbedne distance jednog plaćenika sa pištoljem koji se šetka na doku ispod terase. Stanite između zida i desne otvorene kapije i okrenite Laru prema prorezu između zida i kapije. Izvucite pištolje i držite pritisnutu Akciju. Kad god plaćenik ispod dođe Lari na nišan, ona će automatski pucati. Kada ga ubijete (bolje odavde, da vam posle ne zada mnogo više glavobolje), skočite sa terase u vodu i vratite se u čamac.

Ključ koji ste upravo našli otvara jedna vrata gde ste još maločas ubili jednog plaćenika. Okrenite čamac u pravcu iz koga ste došli, vozite napred pa desno za ugao, pa potom skrenite u levo na sledećem račvanju. Opet skrenite levo za ugao, prođite mimo uzanog kanala s desne strane, nastavite dalje prema drvenom doku sa mrtvim plaćenikom, pa skrenite za ugao u desno, mimo kanala sa leve strane. Nailazi vam kanal iz koga ste prvobitno došli, sa leve strane. Ignorišite ga, i vozite dalje, pa desno za ugao. Proći ćete ispod betonskog mosta. Vozite još malo napred do drvenog doka s leve strane, gde je parkiran još jedan čamac. Siđite iz čamca na dok, ubijte plaćenika ako to ranije niste učinili, i uzmite od njega dva okvira za M-16. Otključajte vrata, uđite u zgradu i ubijte još jednog plaćenika sa pištoljem. Kad uzmete njegov MM, nađite prekidač na zidu (levo od prozora) i povucite ga da otvorite poslednju kapiju na ovom nivou. Vratite se nazad u čamac.

Levo od ovog drvenog doka, u kanalu se nalaze mine koje morate nekako da dezaktivirate. Kapija koju ste upravo otvorili nalazi se baš preko puta drvenog doka, i to je kanal koji predstavlja prečicu, što je potrebno da zapamtite, jer će vam uskoro zatrebati. Sada kada ste osmotrili okolinu, treba da se bacite na posao. Sedite u jedan od dva čamca i sačuvajte poziciju pre sledećeg manevra. Vozite potom u kanal sa minama, i iskočite iz čamca u poslednjem trenutku. Ako ste na vreme iskočili iz čamca, on će razneti mine, a Lara će ostati živa i zdrava. Zapazite kapiju ispod velikog sata. To je izlaz koji treba da otvorite. Vratite se potom do drugog čamca i popnite se u njega.

Sad vozite čamac kroz uzani kanal naspram poslednjeg drvenog doka, gde ste upravo otvorili kapiju. Na račvanju skrenite malo u levo da prođete ispod betonskog mosta, pa potom uđite u uzani tunel sa desne strane. Na sledećem račvanju skrenite levo prema drvenom doku sa mrtvim plaćenikom i vozite dalje mimo njega. Na kraju kanala skrenite levo i vozite do jedne zgrade s desne strane gde su otvorena vrata, a pored vrata nalazi se i široki otvor kroz koji takođe možete da uđete. Brzo uđite u ovu zgradu, parkirajte čamac uz dok unutar zgrade, iskočite na dok i požurite da ubijete jednog plaćenika sa pištoljem pre nego što on ubije Laru. Uzmite njegove okvire za Automatski pištolj, i pre nego što pritisnete dugme na zidu doka, sačuvajte poziciju.

JURNJAVA PREMA IZLAZU: Kada pritisnete dugme, otvoriće se ona kapija na izlazu iz minskog polja, ali će ostati otvorena samo nakratko. Moraćete jako brzo da stignete do nje pre nego što se ponovo zatvori (oko 20 sekundi). Postoje dva načina da se ova trka s vremenom pređe. Jedan način je "zvanični", tojest, predviđeni, a drugi način je da iskoristite jedan bag u igrici (da ne kažem, da se iskoristite varkom, ili "cheat-om").

Ako želite da se pomučite bez varanja, onda postavite čamac u pravilan položaj pre nego što pritisnete dugme. Čamac okrenite u zgradi pored doka tako da pramcem bude okrenut prema širokom otvoru i drvenoj rampi u kanalu napolju. Potom pritisnite dugme, pritisnite dugme za Kameru (Look) da presečete cut-scenu otvaranja kapije, odjurite u čamac i vozite napolje pa uz drvenu rampu. Držite pritisnutu Akciju + Napred za turbo pogon uz drvenu rampu, raznesite čamcem prozore na zastakljenom hodniku i padnite u sledeći kanal. Vozite dalje pravo napred i ispod belog mosta. Skrenite levo i odmah u desno u uzani prolaz. Čim izađete iz njega, skrenite desno i uz Akciju vozite niz kanal sa minama, i kroz još uvek (nadam se) otvorenu kapiju izlaza.

Ukoliko vam je ovo problem da izvedete, evo lakšeg načina. Prvo parkirajte čamac napolju u kanalu izvan zgrade. Uđite nazad u zgradu, pritisnite dugme, uskočite u vodu i plivajte ispod zatvorenih malih vrata (a ne kroz široki otvor). Na ovaj način se tajmer uopšte neće aktivirati. Uđite potom u čamac i vozite istu rutu, ili obilaznu rutu do minskog polja, svejedno, jer tajmer nije aktiviran i imate neograničeno vreme da stignete do izlaza.

No comments:

Post a Comment