24 March 2012

Tomb Raider 2
nivo 3: Bartolli's Hideout (Bartolijevo skrovište)



DOK: Nivo počinjete u čamcu. Vozite napred duž kanala, a kapija će se otvoriti ispred Lare. Parkirajte čamac pored prvog drvenog doka sa leve strane, izađite na dok i ubijte dva pacova na njemu. Popnite se uz drveno stepenište, skrenite desno za ugao i ubijte još dva pacova. U prolazu s leve strane pojaviće se jedan zlikovac sa pajserom; ubijte ga i uzmite njegov VM. Uđite u hodnik iz koga je on izašao, popnite se na viši deo poda, ubijte još dva pacova i povucite prekidač na zidu, da otvorite veliku kapiju napolju na doku pored čamca. Izađite na stepenište i ubijte još jednog zlikovca sa pajserom, i uzmite njegov MM. Vratite se na dok pored čamca i prođite kroz otvorenu kapiju u zgradu s leve strane.

NAPUŠTENA ZGRADA: Čim uđete, naoružajte se Automatskim pištoljima (na primer), i ubijte jednog plaćenika koji puca na vas sa terase iznad s desne strane, a potom još jednog plaćenika koji dolazi iz ugla ispod terase. Ovaj drugi ispustiće kutiju sačme. Uzmite je, pa idite u levi deo zgrade, gde se nalazi jedan hodnik sa figurama kuvara koje drže noževe. Pre nego što uđete u taj hodnik, pogledajte u levo i zapazite dva prozora koja možete da razbijete pištoljima. Prođite tuda u susednu prostoriju i ubijte dva dobermana. U desnom uglu ove prostorije naći ćete MM, kutiju baklji i okvire za Automatske pištolje. Vratite se kroz prozor u veliku prostoriju gde ste bili i uđite oprezno u hodnik sa leve strane.

Kuvari sa noževima će se aktivirati. Priđite što bliže prvom nožu, sačekajte da se podigne, pa projurite ispod noža na drugu stranu. Ponovite postupak sa preostala dva kuvarska noža, i prođite u mračnu sobu sa polugom na levom zidu. Povucite je da otvorite jednu kapiju visoko iznad doka gde ste ostavili čamac. Vratite se kroz hodnik sa kuvarima (koji su sad dezaktivirani) u veliku prostoriju, i čim uđete, idite levo, do jedne drvene rampe. Skočite unazad na nju, pa sa nje skočite opet i uhvatite se za ivicu drvene platforme na spratu. Popnite se, idite levo i skrenite na betonsku stazu. Na kraju staze nalazi se pokretna kutija. Gurnite je napred dva puta, pa se okrenite u levo. Velikim skokom skočite sa ivice na terasu gde sada leži mrtav plaćenik. Uzmite njegove okvire za Automatski pištolj, pa se popnite uz merdevine skroz desno do prozora.

TERASE I NADSTREŠNICE: Izađite na terasu i idite levo. Sa ivice skočite velikim skokom na crvenu nadstrešnicu. Kad Lara doskoči na nju, počeće da klizi unazad. Držite Akciju da je naterate da se uhvati za ivicu nadstrešnice. Dok Lara visi, verite se do kraja nadstrešnice u levo. Potom pritisnite kursor Gore da se Lara popne na nadstrešnicu, pa pre nego što opet sklizne, pritisnite Skok da se Lara odbaci od strme nadstrešnice i skoči unazad na jednu terasu. Sa njene ivice skočite velikim skokom i uhvatite se za ivicu jedne drvene platforme na zidu. Sa nje skočite velikim skokom na sledeću crvenu nadstrešnicu koja nije strma. Sa ove nadstrešnice skočite sa Akcijom kroz otvorenu kapiju preko puta kanala, i malo ispod.

VELIKO STEPENIŠTE: Kad uđete u ovu zgradu, na drvenom stepeništu ubijte dva dobermana. Na vrhu stepeništa idite desno i uđite u pokrajnju sobu. Tu ubijte jednog plaćenika sa pištoljem, pa pronađite jednu vešto zakamufliranu polugu na zidu odmah desno od ulaza (ako ste okrenuti licem prema njemu). Ta poluga otvara vrata iznad stepeništa. Prođite kroz prolaz prema stepeništu (otvorena vrata sada vam se nalaze s desne strane) i ubijte jednog plaćenika sa pištoljem koji će ispustiti kutiju sačme. Prođite kroz vrata koja ste upravo otvorili, i na maloj terasi uzmite srebrnog zmaja (tajna #1). Vratite se do stepeništa, pa u sobu s leve strane gde ste našli onu polugu. Ovog puta idite do prozora, i razbijte ga.

Na terasi iza prozora ubijte jednog plaćenika koji će ispustiti dva okvira za Uzi. Na drugom kraju terase nalazi se još jedan prozor. Razbijte ga i uđite u sobu sa kaminom. Tu će vas napasti dva zlikovca sa pajserima i jedan doberman. Kad ih ubijete, zapazićete da su se velika dupla vrata s desne strane otvorila, ali to vas vraća nazad na stepenište, gde više nemate šta da tražite. Umesto toga, uđite u kamin koji se nalazi s leve strane, i gurnite pokretni blok dva puta unutra u tunel iza kamina. Popnite se na njega pa u tunel s leve strane. Ubijte jednog pacova u tunelu i idite dalje prema još uvek nepokretnom sečivu.

PODRUM SA PLAMENICIMA: Preskočite prvo sečivo jer će poseći Laru ako to ne učinite, skliznite malo niz rampu pa preskočite sledeće sečivo. Staza koja vodi u desno, preprečena je sa četiri plamenika. Čim stanete na drveni deo poda, plamenici će se ugasiti, ali samo na kratko. Dakle, čim stanete na drveni deo poda, potrčite napred i sa prvog ugašenog plamenika skočite na drugi. Odatle običnim skokom skočite na treći ugašeni plamenik, pa običnim skokom na četvrti, i najzad, običnim skokom na bezbedni deo staze, pre nego što se plamenici opet upale. Idite desno i vrata će se sama otvoriti. Pre nego što siđete u veliku sobu ispod, ubijte iz ovog hodnika jednog plaćenika sa pištoljem i dva dobermana u njegovoj pratnji. Potom siđite u veliku sobu.

DVORANA SA LUSTERIMA: Ako ste okrenuti licem prema kaminu, s leve strane nalazi vam se jedan zakošeni blok prekriven belim čaršavom, odmah ispod lustera. Popnite se na njega, pa sa najvišeg dela bloka skočite pravo u vis da se uhvatite za ivicu lustera iznad. Sa lustera skočite velikim skokom sa Akcijom prema sledećem lusteru. Odatle velikim skokom skočite na drvenu platformu s desne strane i povucite polugu na zidu da otvorite jedan tajni pregradak iza jedne slike desno od kamina. Još uvek ne možete da dohvatite taj tajni pregradak, i morate prvo da promenite visinu tri lustera u dvorani.

Skočite nazad na srednji luster, pa opet velikim skokom sa Akcijom skočite prema sledećem, najvišem lusteru. Popnite se na njega, idite do drugog kraja lustera, i skočite pravo u vis da se uhvatite za ivicu visoke drvene platforme. Popnite se na nju i ubijte dva pacova koji vam dolaze s desne strane. Idite desno pa iza jednog stuba od cigala. Prođite između tog stuba i zida dvorane i izađite na jednu platformu koja skreće u desno. Idite do krajnje desne ivice te platforme i skočite u vis da se uhvatite za ivicu drvene potporne grede ispod krova dvorane. Verite se po ivici grede malo u desno dok Lara ne bude imala dovoljno prostora da se na gredu popne. Idite do sledeće ivice grede i velikim skokom sa Akcijom skočite na sledeću drvenu platformu. Na njoj idite desno i popnite se na zidić od cigala.

Sačekajte da se pojavi jedan tip sa pajserom, ubijte ga i uzmite njegov MM. Potom se popnite na najviši deo zidića od cigala, i sa ivice skočite običnim skokom sa Akcijom na drvenu potpornu gredu ispod krova, direktno iznad kamina. Tu ćete naći jednu polugu koja će promeniti visinu lustera u dvorani. Skočite nazad sa grede na zidić od cigala, pa siđite sa zida na drvenu platformu sa leve strane. Odatle se spustite na luster (videćete lanac na kome je luster obešen), koji je maločas bio najniži, a sada je najviši. Sa drugog kraja lustera skočite običnim skokom na srednji luster, pa potom na poslednji luster, koji je sada najniži. Tu se okrenite u levo, i velikim skokom sa Akcijom skočite prema tajnoj pregradi desno od kamina. Popnite se unutra i uzmite Ključ od biblioteke (Library Key).

Iz tajne pregrade skočite velikim skokom sa Akcijom nazad na luster, pa se okrenite u desno. Velikim skokom sa Akcijom skočite prema srednjem lusteru i popnite se na njega. Okrenite se u desno i velikim skokom skočite sa njega na prozor levo od kamina. Tu ćete naći jednu polugu koja otvara jedan kapak u dimnjaku kamina. Potom raznesite prozor pored poluge, izađite napolje na sims, idite desno, pa uđite u odžak kamina. Bezbedno se spustite kroz odžak u kamin, i kad Lara upadne u vodu, plivajte u jedan bazen ispred biblioteke. Povucite polugu u bazenu da otvorite jednu podvodnu kapiju sa leve strane.

Ako želite da uzmete zlatnog zmaja, onda prođite kroz podvodnu kapiju koju ste upravo otvorili, ali sačuvajte poziciju pre toga, jer se lako možete udaviti u podvodnom lavirintu. Ako ne želite da uzmete zlatnog zmaja, onda se popnite iz vode na stepenište s leve strane i priđite velikoj zatvorenoj kapiji biblioteke, sa ključaonicom.

ZLATNI ZMAJ U PODVODNOM LAVIRINTU: Kad uđete kroz podvodna vrata s leve strane, plivajte pravo napred prema krajnjem desnom uglu bazena. Pre nego što zaronite, budite sigurni da je Larina linija vazduha puna, pa zaronite, i plivajte kroz otvor sa potopljenim stepeništem u krajnjem desnom uglu. Potom skrenite desno u drugu odaju, i plivajte kroz otvor blizu tavanice, pravo ispred. U sledećoj odaji idite ka dnu i desno, i prođite kroz sledeći otvor. Potom nailazite na račvanje tunela. U levom tunelu naći ćete dva para mina, a u desnom tunelu naći ćete zlatnog zmaja (tajna #2). Ako vam ponestaje vazduha za povratak, naspram tajne, na zidu se nalazi podvodna poluga. Povucite je da otvorite kapak u oknu direktno iznad poluge, pa plivajte kroz to okno naviše dok ne dođete do površine gde možete da se nadišete vazduha. Potom se vratite u lavirint, i vratite se do ulaza u biblioteku istim putem kojim ste i došli.

BIBLIOTEKA: Izađite iz vode na stepenište, otključajte vrata biblioteke i uđite. Vrata će se zatvoriti iza Lare. Ubijte jednog zlikovca sa pajserom i uzmite njegov MM. Zapazite dvoja zatvorena vrata, sa leve i desne strane. Prođite kroz otvorena vrata pravo napred, i uđite u prostoriju sa policama knjiga. Idite uza zid sa leve strane pa skrenite desno u prolaz između dve police. Lara može da se popne uz ove police na gornji nivo. Gore ubijte dva pacova i povucite polugu na jednoj niskoj polici da otvorite jedna vrata kod ulaza u biblioteku. Siđite na donji nivo, vratite se do ulaza i obračunajte se sa jednim plaćenikom sa pištoljem.

Vrata koja su vam sada s desna su se otvorila. Uđite tuda u još jednu biblioteku i popnite se uz policu knjiga koja se nalazi odmah levo kod ulaza. Sa nje skočite na nižu policu sa desne strane, i idite prema polici koja se nalazi levo od prozora. Popnite se uz nju do sledećeg prozora, raznesite ga pa skočite dijagonalno sa Akcijom u prozor. Skliznite unazad na crvenu nadstrešnicu ispod prozora, uhvatite se za njenu ivicu, popnite se na nju i odmah pritisnite Skok da se Lara odbaci od nje i doskoči na mali balkon na drugoj strani bašte. Sa balkona skočite velikim skokom na nižu nadstrešnicu od smeđih crepova, pa odatle na zid od cigala sa desne strane. Tu nemojte da silazite na ulicu ispod zida.

Idite do krajnje desne ivice ovog zida, gde je zid malo povišen. Okrenite se prema kući od cigala preko puta kanala. Skočite velikim skokom sa Akcijom da se uhvatite za krov ove kuće i popnite se na njega. Pređite preko krova dijagonalno u levo, prema krajnjem levom uglu. Skočite sa Akcijom u otvor levo od kuće pa siđite u bazen na drugoj strani otvora. U desnom uglu bazena naći ćete Uzije. Popnite se do otvora iz vode pomoću merdevina, pa siđite iz otvora na stazu pored kuće. NAPOMENA: Savetujem da ne trošite municiju za Uzi, već da je štedite do samog kraja. U konačnom obračunu, Lari će Uzi municija dobro doći. Imate Automatske pištolje i Sačmaricu, a municiju za Uzi i Minobacač, čuvajte za teže neprijatelje.

Idite prema drugom kraju staze, pa skrenite levo za ugao i uđite u kućicu. Jedan zlikovac sa pištoljem napada vas s leđa. Ubijte ga, uzmite njegove okvire za Automatski pištolj, pa se popnite na stočić i uzmite Ključ od detonatora (Detonator key). Izađite iz kućice, uskočite u kanal i plivajte dijagonalno u desno, prema malom otvoru sa vratima. Ona će se automatski otvoriti. Uđite u baštu i ubijte još jednog plaćenika sa pištoljem, koji će ispustiti VM. Raznesite prozore sa desne strane da se vratite u biblioteku. U biblioteci idite levo i vratite se do ulaza. Još jedna vrata su zatvorena, i nalaze se pravo napred. Otvorite ih pomoću poluge na zidu i uđite u sobu iza.

Sa leve strane nalaze se prozori kroz koje dva zlikovca pucaju na Laru. Ubijte ih i uzmite njihove okvire za Uzi, i kutiju sačme. Izađite u baštu gde su bili ovi zlikovci i idite desno, prema vratima koja će se otvoriti kada im priđete. Uđite u kanal i plivajte prema levom uglu, gde možete da se popnete na kamenu stazu. Na njoj ćete naći detonator, ali nemojte još da ga koristite, jer nećete moći da uzmete treću tajnu na ovom nivou.

Ako vam je kanal ispred, a detonator s leve strane, popnite se na zid koji vam se nalazi s desne strane. Sledite taj zid do kraja pa se sa njega popnite na sims ispod prozora zgrade. Razbijte prozor i iz sobe uzmite zmaja od žada (tajna #3), kao i četiri kutije sačme ako ste uzeli i druge dve tajne. Potom se vratite do detonatora.

DETONATOR: Upotrebite ključ na detonatoru da ga aktivirate i izazovete eksploziju. Čim se to desi, sa jednog balkona na levoj strani na vas puca snajperista. Krećite se ili skačite levo/desno po stazi sa detonatorom, da ga ubijete sa što manje gubitaka energije. Kada vazduh opet bude čist, opet se popnite na onaj zid koji vas je maločas odveo do tajne. Ta zgrada je sad uništena u eksploziji. Idite do kraja zida, pa skočite u ćošak gde se nalazi drvena platforma. U desnom uglu nalazi se otvor iznad kroz koji Lara može da se popne. Idite u levu stranu prostorije, skočite na niži kamen, pa se popnite na viši kamen. Odatle se popnite kroz otvor na tavanici na krov zgrade. Odatle skočite na viši deo krova iza Lare, pa sledite tu krovnu stazu do jednog kanala. U kanalu idite levo i skliznite niz kosinu na sledeći nivo.

NAPOMENA: Postoji jedan mali trik da izbegnete detonator i snajperistu sa terase. Kada uzmete poslednju tajnu, izađite kroz prozor na zakošeni krov odakle ste došli i idite desno (ako vam je prozor iza leđa a kanal ispred vas). Tu možete da se popnete na ivicu krova iznad. Potom sledite stazu od cigala oko krova dok ne dođete do otvora sa rampom koji vodi na sledeći nivo.

No comments:

Post a Comment