22 June 2013

Tomb Raider 2
Nivo 5: Platforma na okeanu (Offshore Rig)

CUT-SCENA: Hidroavion sa Bartolijem, plaćenicima i onesvešćenom Larom stiže na naftnu platformu negde usred okeana.

ZATVOR: Kada se Lara probudi iz nesvesti, zapazićete da joj je oduzeto svo oružje, i da joj je ostala samo municija, medipakovi i baklje (baš ljubazno od Bartolija). Kada se nivo učita, situacija je sledeća: levo od Lare, pored velikih prozora, nalaze se zatvorena vrata. U krajnjem levom uglu prostorije (ako je Lara okrenuta leđima prema prozorima), iza jedne kutije, nalazi se prekidač koji otvara ova vrata. Takođe, neke od kutija u Larinom zatvoru su pokretne (one sa izlizanim simbolom).

Čim se nivo učita, okrenite se u levo i priđite prvoj pokretnoj kutiji (najbliža prozorima). Stanite tako da vam prozor bude s leve strane, i povucite tu kutiju jednom unazad. Preskočite tu kutiju, pa je sa druge strane gurnite prema zidu, da je sklonite s puta. Potom se okrenite tako da vam prozor bude iza leđa. Druga kutija s leve strane od ove prve pokretne kutije, je takođe pokretna. Priđite joj i odvucite je unazad (prema prozoru) za jedno polje. Obiđite je s desne strane i gurnite je potom u levo, da je sklonite s puta. Najzad, pronađite treću pokretnu kutiju u krajnjem levom uglu prostorije i povucite je dva puta unazad. Sada možete da priđete prekidaču sakrivenom u tunelu iza ove kutije, a usput ste i raščistili prolaz ka vratima. Priđite prekidaču, povucite ga, i trčite nazad u prostoriju s kutijama, skrenite desno pa opet desno i prođite kroz vrata pre nego što se zatvore. Naravno, nije neophodno pomerati prve dve kutije, već samo treću, ali onda vam je ova trka sa vremenom znatno teža.

BAZEN SA HIDROAVIONOM: Čim Lara izađe kroz vrata na platformu pored bazena, oglasiće se alarm. Nemojte se dugo zadržavati na ovoj platformi, jer će se pojaviti dva radnika, jedan sa močugom, drugi sa pištoljem, kroz prolaz sa leve strane, a Lara nije naoružana. Zato uskočite brzo u vodu i plivajte napred prema hidroavionu. Na drugoj strani bazena nalazi se ogromni ventilator koji može da usisa Laru, zato vodite računa. Čim ugledate buriće na dnu bazena sa desne strane, plivajte u levo i ispod aviona, da vas ventilator ne usisa. Odmah levo pored ventilatora nalazi se podvodna poluga koja otvara jedna vrata desno od ventilatora. Priđite toj poluzi s leve strane, povucite je, pa plivajte nazad prema sredini bazena, pazeći da zađete u struju koja vas vuče ka ventilatoru. Kada prođete buriće koji su vam sada s leve strane, prvo uzmite vazduh, pa opet zaronite i okrenite se prema ventilatoru. "Zalepite" se za zid bazena koji vam je sada s desne strane. Plivajte polako i oprezno prema uglu gde ste otvorili vrata, držeći se što bliže zidu s desne strane, i čim stignete do vrata koja ste otvorili, uđite u tunel. Usput ćete zapaziti zmaja od žada sakrivenog iza ventilatora, ali ne pokušavajte da ga uzmete.

Sledite vijugavi tunel do okna gde možete da izronite na površinu. Udahnite vazduh, pa pronađite podvodnu polugu baš ispod tunela iz koga ste upravo izašli. Ona će otvoriti jedan kapak blizu ulaza u tunel, zato udahnite vazduh, zaronite, i plivajte nazad kroz tunel kroz koji ste došli. Blizu ulaza u veliki bazen videćete otvoreni kapak na podu tunela. Uđite u taj niži tunel koji vodi u prostor iza ventilatora, i uzmite zmaja od žada (tajna #1). Vratite se nazad u gornji tunel, pa plivajte nazad u okno gde ste maločas bili, pre nego što se Lara udavi.

U oknu se popnite iz vode u prolaz i sledite tunel koji vodi na jednu platformu visoko iznad bazena sa hidroavionom. Idite desno, skočite na sledeću stazu i brzo protrčite pored prozora, da vas ne zapazi straža u prostoriji na drugoj strani. Na drugoj strani staze se spustite na donju stazu i pritisnite dugme na zidu da otvorite kapak na hidroavionu. Uskočite u bazen i plivajte prema hidroavionu. Nađite otvoreni kapak i popnite se u njega.

HIDROAVION: Pritisnite dugme unutar hidroaviona da zaustavite njegove motore, a samim tim i opasne elise na krilima. Vratite se nazad u bazen, plivajte ka burićima, pa nazad u tunel desno od ventilatora, na isti način kao i prvi put. Sledite podvodni tunel do okna, popnite se u onaj prolaz od maločas i izađite kroz tunel na platformu iznad bazena. Još jednom, na isti način se vratite nazad do onog dugmeta kojim ste maločas otvorili hidroavion. Ovog puta idite na istureni deo metalne staze prema elisi aviona. Stanite skroz uz levi ćošak staze, i velikim skokom skočite malo dijagonalno u levo, da se uhvatite za krilo aviona levo od elise. Popnite se na krilo aviona, idite desno na trup aviona, pa levo prema zatvorenom kapku. Kada Lara stane na njega, kapak će se otvoriti i Lara će upasti u zadnji deo aviona. Tu uzmite svoje DUPLE PIŠTOLJE i popnite se merdevinama nazad na trup aviona.

ŽUTA PROPUSNICA: E sada, kada ste propisno naoružani, možete da pokažete Bartoliju ko je ovde glavni ;) Uskočite nazad u bazen i plivajte nazad prema betonskoj platformi sa prozorima, gde ste izašli iz zatvora. Sad možete da uđete u prolaz sa desne strane i sredite dva plaćenika. Onaj sa močugom ispustiće VM, a onaj sa pištoljem Žutu propusnicu (Yellow Pass Card). Nemojte se približavati kosini koja se nalazi uza desni zid u ovoj prostoriji, jer će se odatle skotrljati dva bureta, pravo na Laru. Umesto toga, prođite uz ravan deo poda u zadnji kraj prostorije, popnite se stepenicama u kontrolnu sobu i upotrebite karticu u čitaču na zidu desno. To će otvoriti dupla vrata levo od ulaza, pa uđite u taj hodnik i upotrebite dugme na zidu da najzad isključite iritantni alarm na platformi.

SPAVAONE: Levo i desno od ovog dugmeta nalaze se prolazi sa stepenicama. Za sada odaberite prolaz sa desne strane, i otvorite vrata pomoću točkića. Uđite u ovu prostoriju i ubijte jednog radnika sa močugom koji vas napada s leđa. Uzmite njegov MM i uđite u sledeći hodnik s desne strane. Tu vas čeka rmpalija sa močugom, koji nosi VM sa sobom. Na vrhu rampe nalaze se vrata koja će se zatvoriti Lari ispred nosa, zato otvorite vrata sa točkićem s desne strane i uđite u radničku menzu. Obračunajte se sa još jednim radnikom koji dolazi s desna, uzmite njegov VM, kao i 2 svežnja harpuna i 2 para okvira za Automatske pištolje sa stolova menze. Prođite kroz prolaz u spavaonu. Na krevetima ćete naći AUTOMATSKE PIŠTOLJE, okvire za njih, HARPUNSKU PUŠKU i svežanj harpuna.

Iznad poslednja dva kreveta, na plafonu, nalazi se zatvoreni kapak. Dugme koje samo privremeno otvara ovaj kapak nalazi se na prvom gornjem krevetu s leve strane (naravno, što dalje od kapka). Popnite se na taj krevet, i pritisnite dugme da otvorite kapak koji će se uskoro zatvoriti. Otrčite do poslednjih kreveta, popnite se na gornji desni krevet, okrenite se i skočite iz mesta sa Akcijom da se uhvatite za otvor na tavanici i brzo se popnite u gornji hodnik pre nego što se kapak zatvori. Ako ne uspete na vreme, vratite se do dugmeta i probajte ponovo.

CRVENA KARTICA: Uđite u sledeći hodnik, sliznite unazad niz rampu i uhvatite se za merdevine ispod. Siđite merdevinama u prostoriju sa plamenicima. Naravno, ne penjite se na platformu sa plamenicima, treba li to uopšte napominjati? Naspram plamenika nalaze se dve pokretne kutije uvučene u zid. Izvucite desnu kutiju iz niše i gurnite je dva puta u desno da vam ne smeta. Sada izgurajte levu kutiju iz niše, potom je povucite jednom u desno, pa je sa zadnje strane gurnite da stoji tik uz plamenike. Popnite se na nju, upotrebite veliki skok sa Akcijom da se uhvatite za merdevine na drugoj strani plamenika, pa se njima popnite do hodnika iznad.

Tu vas čeka jedan radnik sa motkom, koji će ispustiti Crvenu propusnicu (Red Pass Card). Idite dalje kroz hodnik, i baš ispred stepenica videćete jedne merdevine na levom zidu (ako vam je suviše mračno, upalite baklju). Popnite se uz merdevine na toranj i uzmite srebrnog zmaja (tajna #2). Siđite nazad u hodnik i idite uz stepenice. Sa desne strane videćete otvor visoko iznad okna s vodom gde ste maločas bili. Skočite u vodu i popnite se iz vode u hodnik koji vodi na platformu visoko iznad bazena sa hidroavionom. Idite desno, skočite na sledeću platformu i razbijte prozor da biste mogli da uđete u kontrolnu sobu gde ste ranije upotrebili Žutu propusnicu. Prođite kroz dupla vrata nazad do dugmeta za alarm, i ovog puta idite uz stepenice sa leve strane.

Jedan radnik sa puškom i njegov doberman će pokušati u ovom hodniku da vas zaustave, pa ih se rešite i uzmite okvire za Uzi od radnika. Uđite u prostoriju sa pogonskim mašinama, i pre nego što skrenete u hodnik levo, sačuvajte poziciju. Potom napravite samo jedan korak u taj hodnik, da aktivirate dva bureta, pa skočite unazad i levo da im se sklonite s puta. Kada se burići skotrljaju, popnite se uz rampu to čitača za crvene kartice i otvorite vrata pogonskog odeljenja.

POGONSKO ODELJENJE: Čim otvorite vrata i uđete, oglasiće se alarm. Dva radnika vas čekaju u pogonskom odeljenju, a treći vam dolazi s leđa. Prvo ubijte radnika sa sačmaricom koji stoji na platformi sa leve strane, a potom ostalu dvojicu. Od mrtvih radnika uzmite MM, kutiju baklji i kutiju sačme. I naravno, opet će se oglasiti onaj iritantni alarm, ali ovog puta nećete moći da ga isključite. Pored mrtvog radnika sa sačmaricom naći ćete pokretnu kutiju. Gurnite je jednom u napred. Potom siđite na pod prostorije, popnite se na malu metalnu platformu naspram ulaza, priđite pokretnoj kutiji sa zadnje strane i povucite je jednom unazad. Opet se vratite do mrtvog radnika sa sačmaricom i gurnite kutiju skroz do kraja metalne platforme. Siđite na pod prostorije, i ovog puta se popnite na povišenu platformu sa desne strane (gde ćete videti jedan dubok prazan bazen). Sa ivice ove platforme skočite velikim skokom sa Akcijom da se uhvatite za ivicu kutije, pa se popnite na nju. Na kutiji pogledajte gde se nalazi prolaz iznad, pa se okrenite prema njemu (a leđima prema ulazu). Stanite u zadnji desni ćošak kutije, okrenite se prema prolazu, i običnim skokom uskočite u njega.

DVA BAZENA: Sledite tunel koji skreće u desno, pa ubijte jednog radnika sa sačmaricom, koji će ispustiti, logično, jednu kutiju sačme. Siđite niz rampu u kontrolnu sobu. Na zidu s desne strane nalazi se čitač za karticu koju vi još uvek nemate. Zato povucite prekidač na levom zidu da napunite onaj veliki bazen vodom. Vratite se kroz tunel nazad u Pogonsko odeljenje i bezbedno se spustite iz tunela na pod. Popnite se na platformu s desne strane u odnosu na ulaz, preplivajte na drugu stranu bazena i izađite iz vode na drugu stranu. Idite mimo žutih tankova do sledećeg bazena, koji je prazan, pa skrenite desno. Udaljite se tri koraka od cevi pored bazena pa ih preskočite običnim skokom, da doskočite na platformu na drugoj strani. Na platformi preskočite strmi deo s desne strane i upotrebite prekidač da otvorite jedan kapak u Kontrolnoj sobi. Idite prema bazenu s vodom, preplivajte na drugu stranu, skočite nazad na kutiju, pa u prolaz iznad, i vratite se kroz tunel u kontrolnu sobu. Spustite se kroz kapak u podu i skliznite u sledeću prostoriju.

HALA SA PLATFORMAMA: Nalazite se na visokoj platformi iznad bazena u jednoj velikoj hali. Idite do levog kraja platforme i izvadite pištolje. Pogledajte u vodu i sačekajte da Lara nanišani na prvog ronioca u vodi. Ako vi ne možete da ga vidite, Lara može. Ubijte ga, pa na isti način ubijte još jednog ronioca u bazenu, a ako je potrebno, pomerite se na drugi kraj platforme da ga bolje nađete. Ako Lara nikako neće da nanišani ove ronioce, onda nastavite dalje prema sledećoj platformi, pa sa nekog drugog mesta pronađite bolji nišan. NAPOMENA: Dok budete bili u ovoj prostoriji, čuvajte poziciju redovno, jer se lako može desiti da omašite neki skok i upadnete u bazen ispod. Ako upadnete u bazen ispod pre vremena, moraćete da se vratite na ulaz pomoću merdevina u krajnjem levom uglu u odnosu na ulaz, pa da ponovite većinu skokova još jednom. Zato, ako vam se desi da prerano upadnete u bazen, učitajte prethodno snimljenu poziciju da ne morate da se vraćate previše unazad.

Sa leve strane početne platforme skočite velikim skokom da se uhvatite za ivicu sledeće platforme i popnite se na nju. Sa drugog kraja ove platforme skočite velikim skokom sa Akcijom prema sledećoj platformi koja se nalazi malo dijagonalno u levo. Ako ranije niste uspeli da nanišanite u ronioce, sa ove platforme imaćete bolju poziciju. Potom skočite na susednu platformu desno od stuba, pa još jednom dijagonalno u desno na platformu iza desnog ugla. Odatle ubijte jednog radnika sa sačmaricom koji stoji na dugačkoj platformi uza zid, skočite velikim skokom na nju i uzmite od njega njegovu SAČMARICU. Idite do desnog kraja ove platforme koja je u obliku slova L, ubijte još jednog radnika koji patrolira na sledećoj platformi iza stuba, pa skočite velikim skokom na nju. Uzmite kutiju sačme od mrtvog radnika i ubijte još jednog radnika na sledećoj platformi. Idite levo, skočite velikim skokom na platformu blizu zida, pa idite desno mimo otvora koji se nalazi malo iznad na zidu.

Sa desnog kraja ove platforme skočite velikim skokom na sledeću platformu, levo od poslednjeg mrtvog radnika, idite malo desno pa dijagonalno skočite na platformu sa mrtvim radnikom koja vam je s leve strane. Razbijte prozor i iz niše uzmite Zelenu propusnicu (Green Pass Card). Opet će se oglasiti alarm koji ne možete da isključite (savetujem da utišate ton). Ako ne želite da uzmete treću tajnu, onda skočite nazad na onu platformu uza zid, i popnite se u otvor iznad. Nastavite dalje od pasusa IZLAZ.

ZLATNI ZMAJ: Treća tajna nalazi se u osnovi ovog velikog stuba. Pogledajte kroz rešetku platforme ispod, i na betonskoj osnovi stuba ugledaćete svoje blago. Ako ste ubili ona dva ronioca, sad možete da uskočite u vodu. Ako ih niste ubili, odaberite Harpunsku pušku u Inventaru i ubijte ronioce dok budete u vodi, mada je taj način mnogo teži. Iz vode se popnite na betonsku osnovu stuba i uzmite zlatnog zmaja (tajna #3), kao i tri okvira za Uzije plus UZIJE kao nagradu za sve tri nađene tajne. Čim ga uzmete, jedan radnik sa pištoljem i jedan radnik sa močugom će se pojaviti niotkuda, pa morate da ih ubijete. Uzmite od jednog mrtvog radnika njegov MM.

Kada ih ubijete, uskočite u vodu i plivajte do stuba koji se nalazi dijagonalno u suprotnom uglu. Popnite se na betonsku osnovu stuba, skočite na merdevine i popnite se uz njih. Siđite s merdevina na desnoj strani, i sledite tu platformu do suprotnog kraja. Skočite na sledeću platformu i ponovite iste skokove kao maločas da dođete do one platforme koja se nalazi uza zid, blizu platforme gde ste našli Zelenu propusnicu. Tu se nalazi otvor iznad Lare. Popnite se u njega.

IZLAZ: Sledite ovaj tunel sa puno rampi, dok ne dođete do merdevina. Popnite se uz njih i sledite hodnik do otvora u podu. Spustite se kroz njega u sobu ispod, ubijte jednog radnika sa močugom i uzmite njegov MM. Rampa koja vodi nizbrdo vraća vas nazad u Kontrolnu sobu, gde možete da upotrebite Zelenu propusnicu u čitaču za kartice. Kada je upotrebite, opet povucite onaj prekidač na naspramnom zidu da ispraznite prvi bazen i napunite drugi bazen vodom. Izađite iz Kontrolne sobe kroz vrata koja su se otvorila desno od čitača kartica, idite levo prema drugom bazenu i uskočite u vodu. U bazenu se nalazi podvodni tunel. Sledite ga do rešetkaste kapije, pored koje se nalazi podvodna poluga. Povucite je da otvorite kapiju i plivajte dalje do okna gde možete da izronite na površinu. Izađite iz vode na stepenište i sledite ih dok ne završite nivo.

No comments:

Post a Comment