23 June 2013

Tomb Raider 2
Nivo 6: Diving Area (Ronilačka zona)


BAZEN SA VENTILATOROM: Popnite se uz stepenice do ivice bazena. Nemojte uskakati u vodu, jer će ogroman ventilator sa leve strane bazena usisati Laru. Sa desne strane bazena vidite jednu platformu sa zatvorenim vratima, a pravo ispred vidite merdevine na zidu bazena. Velikim skokom skočite ka merdevinama i popnite se njima u tunel. Tu pritisnite dugme da isključite ventilator, vratite se, uskočite u vodu i nađite podvodnu polugu u bazenu. Ona otvara ona vrata na platformi desno, pa se popnite na nju i prođite kroz tunel do prostorije sa pokretnim kukama.

PROSTORIJA SA KUKAMA: Uđite u ovu prostoriju bez oružja u rukama. Na drugoj strani bazena videćete dvojicu zlikovaca sa močugama. Ako odlučite da ih ubijete sa ove strane bazena, čim izvučete oružje, još dvojica plaćenika sa pištoljima u pratnji dobermana će vas napasti na ovoj strani. Možete da ih izbegnete tako što ćete se obračunati sa prvom dvojicom tek kad stignete na drugu stranu bazena, ali u tom slučaju ćete propustiti da pokupite municiju koju će dvojica plaćenika sa pištoljima da ispuste. Dakle, odaberite šta želite. Ako izvučete pištolje, i pojave se ta dvojica sa pištoljima, onda prvo njih ubijte i pokupite kutiju sačme i dva para okvira za Uzi od njih, a potom ubijte i dobermana, kao i dvojicu sa močugama na drugoj strani bazena (ako niste našli UZIJE na prethodnom nivou, sada ćete ih dobiti umesto jednog para okvira).

Da biste prešli na drugu stranu bazena, moraćete da skočite na desni stub iznad koga se ljulja jedna kuka. Namestite Laru da stoji na ivici bazena, okrenuta prema desnom stubu, pa običnim skokom sa Akcijom skočite i uhvatite se za ivicu stuba. Pomerite Laru skroz u levo, pa se popnite na stub gde je kuka neće zakačiti. Okrenite se u mestu u levo prema drugom stubu sa kukom. Kada se kuka iza Larinih leđa pomeri u desno, izvedite hop unazad (kursor Dole). Sačekajte da se kuka, koja je sada ispred Lare, vrati u levo. Kada se opet odmakne u desno, potrčite napred i izvedite veliki skok sa Akcijom prema levom stubu sa kukom. Dok Lara visi na njegovoj ivici, pomerite je skroz u desno, pa se popnite na stub. Tu se u mestu okrenite u desno prema drugoj strani bazena, izvedite hop unazad i velikim skokom skočite na drugu stranu. Ubijte dvojicu zlikovaca sa močugama ako to već niste učinili i uzmite MM i kutiju baklji od njih. Ako se tokom preskakanja preko bazena okliznete i padnete u vodu, nije problem. Plivajte kroz podvodni tunel do druge strane, tu izađite iz vode i popnite se stepenicama nazad do bazena, pa probajte ponovo.

TOKSIČNI BAZEN: Idite desno i uđite u halu sa kosinom i velikim toksičnim bazenom ispod kosine. Hodajte po ivici kosine, da ne biste slučajno skliznuli niz nju u bazen, i pomoću dugmeta za kameru (Look), potražite jedan četvrtasti otvor na kosini (oivičen je žuto-crnim prugama). Skliznite unazad u ovaj otvor i uzmite srebrnog zmaja (tajna #1). Okrenite Laru nizbrdo, priđite ivici otvora koja se nalazi iznad Lare, i pre nego što se opet popnete na kosinu, sačuvajte poziciju. Potom se popnite na kosinu, skliznite nizbrdo okrenuti u napred, i sa same ivice kosine skočite bez Akcije da doskočite na metalnu stazu na drugoj strani bazena. Možda vam ovaj skok neće uspeti iz prve, jer su u pitanju milimetri, zato strpljivo, dok ne uspete.

OKNO SA MERDEVINAMA: Na metalnoj stazi idite levo do okna sa jako dugim merdevinama. Popnite se skroz do vrha merdevina (trebaće vam jedno pola sata, otprilike, hehe) i siđite sa njih u tunel s desne strane. Uđite u prostoriju sa rupom u podu, i na drugoj strani uzmite dva para okvira za M-16 i okvire za Automatski pištolj. Potom priđite rupi u podu, stanite leđima okrenuti prema rupi, tako da vam ulaz u prostoriju bude sa leve strane, i okačite se za ivicu rupe. Padnite sa ivice na kosinu tako da možete unazad da skliznete niz nju. Držite Akciju da se Lara uhvati za ivicu kosine, pa pustite Akciju i opet je brzo pritisnite, da se Lara pusti sa ivice kosine i uhvati se za platformu ispod. Popnite se na platformu i ubijte jednog plaćenika sa pištoljem, koji će ispustiti dva para okvira za Automatske pištolje (a ako nekim čudom niste našli AUTOMATSKE PIŠTOLJE na prethodnom nivou, umesto jednog para okvira dobićete oružje).

Idite levo na platformi dok ne ugledate otvor u polomljenoj ogradi. Odatle izvedite veliki skok na zakošeni zid, sa koga treba da skliznete na mali četvrtasti blok ispod. Tu ćete naći Plavu propusnicu (Blue Pass Card). Skliznite dalje na pod pa se popnite u otvor sa leve strane. Sledite taj tunel do velikog okna, izvedite veliki skok da se uhvatite za merdevine, i opet se popnite njima do vrha i do prostorije sa rupom u podu. Na isti način kao maločas, skliznite niz kosinu u rupi, uhvatite se za ivicu kosine, pa za ivicu platforme ispod, popnite se na platformu i sada idite desno, do vrata sa čitačem kartica. Upotrebite Plavu propusnicu da ih otvorite i uđite u prolaz. Sledeća vrata otvaraju se automatski.

ČETVRTASTI HODNIK: Kad uđete, naoružajte se nekim boljim oružjem (Automatski pištolji su sasvim dovoljni, ako ste iskusni rejder), i u četvrtastom hodniku skrenite desno. Na sledećoj okuci dolaze vam u susret dva dobermana. Ubijte ih i trčite dalje napred. Na sledećoj okuci okrenite se unazad i ubijte još dva dobermana koji vam dolaze s leđa. Ako ste dovoljno brzi, sledeći neprijatelj neće se još pojaviti. Ako niste, onda se potrudite da ubijete radnika sa bacačem plamena što brže, i sa distance, pre nego što sprži Laru. Ako ste dovoljno brzi, on se još neće pojaviti. Nastavite dalje niz hodnik i napravite ceo krug do mesta gde ste ušli (sada su ta vrata zatvorena). Ako ste bili dovoljno brzi sa dobermanima, onaj radnik sa bacačem plamena čeka vas blizu ulaza. Zato ga ubijte ako ranije niste. Zapamtite, nekoliko ovakvih neprijatelja vas čeka na ovom nivou, i potrebno je da ih ubijete što brže, što efikasnije i sa distance, pre nego što uopšte i budu mogli da upotrebe svoj bacač plamena. Kada ste račšistili vazduh u ovom hodniku, možete dalje u istraživanje.

U ovom hodniku nalazi se centralna prostorija, ali je trenutno zatvorena. Na levoj strani hodnika nalaze se još jedna zatvorena vrata. Na desnoj strani hodnika nalaze se jedna vrata sa točkićem, ali je to trenutno ćorsokak. Zbog toga, idite na drugu stranu hodnika, naspram ulaza, i nađite druga vrata sa točkićem. Otvorite ih, ubijte u prolazu jednog zlikovca sa močugom, pa uđite u sledeću halu.

HALA SA CIRKULAROM: Sa desne strane ove prostorije nalazi se bazen a na drugoj strani bazena nalazi se cirkularna testera sa nekom karticom ispod. Ne možete još uvek da dospete na drugu stranu bazena, kao ni u sobu pravo napred, gde vidite dvojicu radnika. Sa leve strane prostorije nalaze se zatvorena vrata i jedna pokretna kutija pored njih. Gurnite tu kutiju sa zadnje strane za dva polja, tako da možete da otkrijete jedan panel pored vrata, i da oslobodite i vrata kada jednom uzmete karticu potrebnu za ovaj panel.

Idite do ivice bazena i sačuvajte poziciju. Uskočite u vodu i plivajte u levo i prema dnu. Tu se nalazi jedan podvodni prolaz. Čim Lara pomoli nos u taj prolaz, pojaviće se jedan ronilac sa harpunom. Možete da se vratite u veliki bazen i ubijete tog ronioca pomoću harpuna (u podvodnom tunelu to je praktično nemoguće), ali mnogo bolja opcija je da se popnete na ivicu bazena i ubijete ovog ronioca sa obale. Kada ga ubijete, uskočite opet u vodu i plivajte u onaj podvodni prolaz držeći se što bliže dna. Kad Lara bude plivala mimo dve rešetke, jaka struja može da je "zalepi" za njih, pa će se udaviti, ali ako se bude držala blizu dna, struja je neće zahvatiti. Plivajte dalje do kraja tunela gde ćete naći podvodnu polugu. Poluga otvara jednu od tih rešetki. Ova plivačka deonica je jako duga i komplikovana, i Lara se lako može izgubiti i/ili udaviti.

Čim povučete ovu polugu, izvedite kolut, plivajte napred pa desno kroz otvorenu rešetku. Opet skrenite desno, potom još jednom desno, do sledeće podvodne poluge, koja se nalazi na zidu s leve strane. Ona otvara jedna druga vrata malo dalje. Plivajte dalje niz ovaj podvodni tunel, koji savija u desno pa opet u desno. Rešetka ispred Lare otvoriće se automatski. Plivajte napred kroz nju, skrenite levo, pa još jednom levo, gde najzad možete da izronite na površinu u bazen gde ste uskočili u vodu. Izađite iz vode i vratite se kroz tunel sa leve strane nazad u veliki četvrtasti hodnik. Tu idite levo do vrata sa točkićem i otvorite ih. Popnite se uz stepenice, i prođite kroz vrata koja su se otvorila kada ste povukli drugu podvodnu polugu.

HELIPAD: Kad uđete kroz ova vrata, naoružajte se i prvo ubijte zlikovca sa sačmaricom, potom plaćenika sa pištoljem, pa tek onda radnika sa močugom. Pokupite od njih VM, okvire za Automatske pištolje i kutiju sačme (ili SAČMARICU ako je niste našli na prethodnom nivou). Alarm će se u međuvremenu oglasiti, a kad krenete prema helikopteru, on će se podići i odleteti. Pređite preko helipada i na drugoj strani uđite u kontrolnu sobu. U prolazu sa leve strane videćete dva plamenika sa podnim kapkom između njih. Prekidač na desnoj strani dezaktiviraće prvi plamenik a dugme na levoj strani dezaktiviraće drugi plamenik, samo privremeno, razume se. Naoružajte se strpljenjem i sledite ovde izneto uputstvo. Pre nego što bilo šta pokušate, sačuvajte poziciju za slučaj da Laru zahvati plamen.

Za početak, priđite prekidaču s desne strane i povucite ga da isključite prvi plamenik. Skočite u levo pa potrčite u hodnik preko prvog plamenika. Podni kapak će se otvoriti i Lara će propasti u otvor ispod. Tu odmah izvedite kolut, potrčite napred tako da Lara zvekne u zid. Sada možete da pokupite AUTOMAT M-16 kao i municiju za njega. Brzo izvedite hop unazad, skočite napred da doskočite u hodnik iznad prvog plamenika, i vratite se preko ugašenog plamenika nazad u kontrolnu sobu. Opet sačuvajte poziciju, sačekajte da se prvi plamenik opet aktivira, pa priđite desnom prekidaču.

Povucite opet ovaj prekidač da ugasite prvi plamenik. Skočite u levo pa hodajte par puta u levo da dođete do dugmeta. Pritisnite ga da isključite drugi plamenik. Odatle skočite u desno, utrčite u hodnik, preskočite otvoreni kapak, pretrčite preko drugog plamenika i brzo uzmite prvi Čip za mašine (Machine Chip) sa poda. Odmah izvedite kolut, krenite nazad niz hodnik, preskočite kapak, pa pretrčite preko prvog plamenika, i vratite se u kontrolnu sobu. Uz malo sreće, ovo će vam poći za rukom iz prvog pokušaja. Kada ste uzeli čip, možete da se vratite u onu prostoriju sa cirkularom. Dakle, napustite helipad, i vratite se niz stepenice nazad u četvrtasti hodnik. U njemu idite desno i prođite kroz otvorena vrata, da se vratite nazad do hale sa cirkularom.

PROSTORIJA SA ŽUTIM TANKOVIMA: Kada se vratite u halu sa cirkularom, upotrebite čip u panelu koji je bio skriven iza pokretne kutije, da otvorite vrata pored panela. Naoružajte Laru boljim oružjem i prođite kroz taj prolaz u prostoriju sa bazenom i žutim tankovima. Prema vama trči jedan radnik sa močugom, ali je on sada nebitan. Sa leve strane prema Lari nailazi jedan radnik sa bacačem plamena, zato prvo ubijte njega, pa potom onog radnika sa močugom, koji će ispustiti MM. Idite levo na drugu stranu bazena i uzmite dva svežnja harpuna sa poda. Direktno naspram ulaza u ovu prostoriju nalaze se jedna zakamuflirana vrata u obliku električnog panela, koja će se otvoriti automatski kada im Lara priđe. Iza tih vrata naći ćete jedno dugme na zidu. Pritisnite ga da otvorite jednu rešetku na dnu bazena. Ispod ove rešetke u bazenu naći ćete zmaja od žada (tajna #2).

Vratite se na površinu vode da Lara udahne vazduh, pa opet zaronite i uđite u podvodni tunel. Kada skrenete u levo, naići ćete na dva ronioca. Savetujem da nastavite dalje da plivate niz tunel do sledećeg bazena gde možete da izađete iz vode i odatle ubijete ronioce. Takođe, ovde morate da ubijete i dva radnika sa močugama. Potom se okrenite prema bazenu i popnite se na platformu iznad, gde ćete naći prekidač koji otvara ona vrata u hali sa cirkularom. Spustite se odatle na nivo ispod, ubijte još jednog ronioca u bazenu. Ako se ovaj ronilac ne pojavljuje, uskočite u vodu da ga namamite, pa izađite iz vode i ubijte ga sa ivice bazena. Vratite se kroz podvodni tunel u sobu sa žutim tankovima, pa izađite u halu sa cirkularom, gde vas sada čekaju dva radnika sa močugama. Ubijte ih, uzmite MM i okvire za Uzi od njih, i najzad, popnite se stepenicama do prostorije koju ste upravo otvorili.

HALA SA CIRKULAROM (opet): U kontrolnoj sobi nađite prekidač na zidu u desnom uglu i povucite ga da spustite kuku sa betonskom platformom iznad bazena. Izađite u halu, i sa ivice bazena skočite da se uhvatite za betonsku platformu iznad bazena. Popnite se na nju pa odatle velikim skokom skočite na drugu stranu bazena. Nemojte prilaziti pokretnom cirkularu, jer da bi uzeli crvenu propusnicu ispod cirkulara morate prvo da ga isključite. Levo od cirkulara videćete još jedan panel za koji vam je potreban čip. Za sada, idite u desni ugao, gde se nalaze kutije, preskočite te kutije i uđite u tunel iza njih. Tu pritisnite dugme da podignete jedan stup na helipadu. Vratite se preko kutija u halu sa cirkularom, preplivajte bazen pa se popnite na drugoj strani. Popnite se uz stepenice u prolazu s leve strane i vratite se nazad u četvrtasti hodnik. Tu idite levo i ubijte jednog rmpaliju sa sačmaricom, koji će ispustiti kutiju sačme. Idite dalje niz hodnik, uđite kroz otvorena vrata sa točkićem i popnite se stepenicama do helipada gde će vas napasti dva dobermana. Na ulazu u helipad ubijte jednog radnika sa pištoljem i uzmite njegove okvire za Uzi.

CENTRALNA KONTROLNA SOBA: Spustite se u veliku rupu koja se sada nalazi na sred helipada, i prođite kroz tunel do otvora u podu. Sačuvajte poziciju pre nego što propadnete kroz ovaj otvor u centralnu kontrolnu sobu u sredini četvrtastog hodnika. Naoružajte se boljim oružjem, pa propadnite u sobu ispod. Oglasiće se opet onaj iritantni alarm. Idite levo, ubijte jednog radnika sa močugom, obiđite centralni stub i što brže ubijte jednog radnika sa bacačem plamena. Od prvog radnika uzmite drugi Čip za mašine (Machine Chip). Sad možete da napustite ovu centralnu prostoriju; sva četvora vrata se otvaraju automatski kada im priđete. Zapazite prethodno čitač za crvenu karticu na centralnom stubu u sobi, pa onda priđite vratima naspram ovog crvenog čitača. Kada se ta vrata otvore, izađite u četvrtasti hodnik, i uđite u hodnik preko puta, da se vratite u halu sa cirkularom.

Još jednom, skočite na drugu stranu bazena pomoću betonske platforme koja visi na kuki, upotrebite čip na panelu i isključite cirkular. Priđite cirkularu i uzmite crvenu propusnicu (Red Pass Card). Preplivajte bazen i vratite se nazad u četvrtasti hodnik. Uđite kroz otvorena vrata preko puta, pa upotrebite karticu u čitaču u centralnoj kontrolnoj sobi. Uđite kroz otvorena vrata levo od čitača i naoružajte se boljim oružjem. Okrenite se leđima prema otvoru u podu, hodajte unazad do ivice otvora, pa pritisnite kursor Dole da Lara upadne u otvor i nađe se iza leđa rmpalije sa sačmaricom. Ubijte ga pre nego što se okrene prema Lari, pa sledite potom hodnik do merdevina koje vode naniže. Spustite se u tunel ispod i sledite ga do hale sa dubokim bazenom, gde ste ranije upotrebili jedan prekidač. Ako ranije niste ubili dvojicu radnika sa močugama, učinite to sada, i uzmite njihov MM i VM. Na platformi pored bazena takoće ćete naći i dva svežnja harpuna. Izađite kroz prolaz na suprotnoj strani. NAPOMENA: Ako slučajno greškom upadnete u ovaj bazen, nećete moći da izađete, već ćete morati da se vratite do bazena sa žutim tankovima, pa do hale sa cirkularom, pa potom obilaznim putem nazad na ovo mesto.

IZLAZ: Sledite tunel mimo jednih vrata koja ostaju zatvorena. Idite levo, pa kroz vodu prođite do sledećeg tunela. Opet uskočite u sledeći bazenčić i izađite na drugoj strani. Usput ćete čuti kako Bartoli nekog ispituje nedaleko odatle. Kad uđete u sledeću halu, naoružajte se i ubijte jednog radnika sa pištoljem i jednog radnika sa sačmaricom koji vam dolaze uz stepenice sa desne strane. Siđite niz stepenice do dna hale. Pre nego što priđete monahu u sredini prostorije, idite u bočnu sobu s leve strane i uzmite zlatnog zmaja (tajna #3). Ako ste našli i prethodne dve tajne, dobićete četiri para okvira za Uzi. Potom se vratite do monaha, priđite mu i završite nivo.

CUT-SCENA: Lara razgovara sa monahom koji leži na samrti, i pritom se presvlači u ronilačko odelo. Monah je povređen, očigledno mučen, i kada shvata da Lara nije jedan od Bartolijevih plaćenika, započinje razgovor sa njom. Predstavlja joj se kao brat Čen iz manastira Barkhang. Lara ga pita šta on radi ovde, sa Bartolijem, a on očajnički odgovara: "Ništa! Vodio sam pravedan život, a ovde sam samo iz nužnog zla, kao što je moj otac pre mene morao da potopi Đovanijevo vozilo duboko u ovim vodama. Ja sam ovde – tojest, bio sam ovde – da sprečim njegovog sina da prisvoji Serafa." Lara ga potom pita šta je Seraf, a monah odgovara: "Oni žele da nađu Serafa, jer on otključava maligno blago koje smo sakrili u našem manastiru na Tibetu. Pošto su Serafa ukrale imbecilne vucibatine pre nekoliko vekova, mi smo ostali bez tog ključa. Oslanjali smo se isključivo na svoje molitve da ga držimo pod kontrolom. Onda ga je okultist po imenu Đani Bartoli pronašao. Ponovo je udahnuo život u drevno verovanje." Monah dalje objašnjava kako je Đanijev sin Marko, sada rešen da nastavi ono što je njegov otac započeo i da nađe Serafa koji je potonuo zajedno sa Đanijem, ne bi li ovladao tajnim moćima koje Seraf otključava. Dok Lara, obučena u ronilačko odelo, ispraća brata Čena u zagrobni život, pojavljuje se Bartoli na platformi iznad i prikrada se ka Lari. On potom ubija monaha, a Lara mu uzvraća vatru i sakriva se u zaklon. U susednoj prostoriji, mini-podmornica počinje da se spušta dok alarm odjekuje na sve strane. Lara shvata da je podmornica krenula prema Đanijevoj olupini da pronađe Seraf, i brzo uskače u vodu za njom.

FMV: Dok nepoznati vozač vozi podmornicu, Lara se drži za nju sa spoljne strane. Nedugo potom, vozač je opaža i pokušava da je se reši. Međutim, u moru prepunom ajkula, podmornica se sudara sa podvodnim stenjem i počinje da tone. Lara se pušta u poslednjem trenutku, i dok podmornica nestaje u tami, ona ostaje četrdeset hvati ispod površine, u mračnom okeanu, bez opreme za podvodno disanje...

No comments:

Post a Comment