23 June 2013

Tomb Raider 2
Nivo 7: Forty Fathoms (Četrdeset hvati)


NA DNU OKEANA: Posle FMV scene, Lara je ostala na dnu okeana. Morate brzo da nađete mesto gde će moći da izroni i uzme vazduh. Odmah kad se nivo učita, usnimite poziciju, za slučaj da se izgubite u mraku.

Čim se učita nivo, izvedite kolut da okrenete Laru u suprotnom smeru. Plivajte napred i skrenite malo u levo, u pravcu potonulog broda. Usput će vas presresti jedna ajkula, ali nemojte gubiti vreme da pucate na nju iz harpunske puške, jer ćete ostati bez vazduha. Nastavite dalje, eskivirajući ajkulu, i trudeći se da ostanete na kursu. Kad dođete do olupine, plivajte u levo, do ugla. Potom plivajte malo naviše, prema dnu broda (brod je okrenut naopako, pa mu je dno na vrhu). Kad dođete do zarđalog sidra koje štrči iz brodskog trupa, nađite iza sidra otvor. Uplivajte u tunel koji vodi u veliku potopljenu prostoriju, gde možete da udahnete vazduh. Ona ajkula ide za vama, a pridružila joj se još jedna ajkula, i sad možete da ih ubijete ako želite, pomoću harpuna.

Bez obzira da li ste ubili ajkule ili niste, treba da plivate dalje. Sa desne strane u odnosu na ulaz, odmah ispod površine vode, nalazi se prolaz u sledeću potopljenu prostoriju. Udahnite vazduh, zaronite i plivajte unutra. Tu plivajte malo dijagonalno u desno i naviše, i između dva metalna ispusta na tavanici pronađite sledeći tunel (zid naspramno od ulaza, malo dijagonalno u desno i na gore). U sledećoj prostoriji idite prema krajnjem levom uglu i uđite u sledeći tunel. U sledećoj potopljenoj prostoriji plivajte na drugu stranu i nađite otvor u krajnjem levom uglu. Sledeća potopljena prostorija je skoro identična prethodnoj. Kad uđete, plivajte u levo, i nađite podvodnu polugu u levom uglu. Povucite je, izvedite kolut i plivajte kroz podni kapak koji ste upravo otvorili. U prostoriji ispod skrenite u levo, plivajte na drugu stranu i izađite kroz tunel s leve strane. U sledećoj prostoriji na tavanici se nalazi mali četvrtasti otvor. Plivajte kroz njega pa prema površini vode, gde možete da se popnete na jednu drvenu kutiju. Ako ranije niste ubili one dve ajkule, sad možete opušteno to da učinite sa kutije.

PROSTORIJA SA KUTIJAMA: Sa prve kutije okrenite se prema sledećim kutijama, uskočite u vodu i pronađite podvodni tunel baš ispod ovih centralnih kutija. Tu izađite iz vode u metalni tunel gde ćete naći polugu na zidu. Povucite je da isušite prostoriju sa kutijama, pa se vratite nazad u nju. Siđite na pod i popnite se na usamljenu kutiju koja se nalazi na sredini prostorije. Odatle skočite na naslagane kutije, okrenite se u levo, pa skočite na kutiju koja se nalazi odmah ispod prolaza u sledeću prostoriju. Popnite se sa kutije u prolaz i osmotrite prostoriju u koju treba da uđete. Na drugoj strani ove prostorije, na podu, jasno se vidi srebrni zmaj, ali ako budete naslepo pojurili da ga uzmete, možete da propadnete kroz veliki podni kapak u sredini poda, pravo u zamku.

Dakle, spustite se oprezno sa prolaza na pod prostorije. Napašće vas jedan zlikovac sa sačmaricom koji dolazi s desna. Ubijte ga, i pazite da ne stanete na četiri tamna kvadrata na sredini poda. Uzmite od njega kutiju sačme, pa obiđite podni kapak i uzmite srebrnog zmaja (tajna #1). Kada budete spremni, preskočite preko podnog kapka velikim skokom, da ga otvorite. Potom sa ivice otvora ubijte dvojicu neprijatelja u prostoriji ispod. Kada budu mrtvi, spustite se bezbedno sa ivice u prostoriju ispod, da Lara ne bi izgubila nimalo od svoje energije. Neprijatelji će ispustiti MM i harpune. Izlaz iz ove prostorije nalazi se u uglu ispod rešetke na plafonu. Izvedite veliki skok sa Akcijom da se uhvatite za ivicu visoke kutije ispred tog izlaza. Sa ove kutije opet izvedite veliki skok sa Akcijom prema izlazu i popnite se u sledeću prostoriju.

PLAMENICI I TRKA SA VREMENOM: Pre nego što bilo šta učinite u ovim hodnicima, sačuvajte poziciju. Očekuje vas nekoliko trka sa vremenom, i svaku ćete morati da izvedete perfektno da biste uspešno ugasili četiri plamenika u tunelu sa izlazom. Naravno, postoji i lakši način, ukoliko imate medipakove na izvoz, što će biti objašnjeno nešto kasnije. Za početak, da uzmemo tajnu, pa onda da se bacimo na teži deo posla. Odmah levo od ulaza u ovaj hodnik nalazi se poluga na zidu. Ona otvara jedna vrata u blizini, samo privremeno, razume se. Povucite polugu, pritisnite dugme za Kameru (Look) da presečete cut-scenu otvaranja vrata, izvedite Koluti i potrčite niz hodnik. Tempirajte skokove preko srebrnih cevi u hodniku. Na kraju hodnika skrenite levo, preskočite još jednu cev na podu, i uskočite kroz otvorena vrata (ako su još uvek otvorena).

Na drugoj strani tunela nalazi se otvor sa vodom. U tom podvodnom tunelu čekaju vas tri barakude, a malo dalje, u otvorenom moru, čeka vas i velika ajkula. Savetujem da ne koristite harpune da ih sve ubijete, jer ćete izgubiti i municiju, i vreme i medipakove. Sačuvajte poziciju pre nego što uskočite u vodu. Potom uđite u vodu, plivajte brzo kroz podvodni tunel, a kad izađete na otvoreno, plivajte u levo, što brže, da vas barakude i ajkula ne poručkaju. Sa morskog dna uzmite zmaja od žada (tajna #2) i brzo se vratite nazad u tunel, gde možete da izađete iz vode zdravi i čitavi. Ako bude bilo potrebe, dopunjavajte Larinu energiju medipakovima, a ako ste baš radoznali, dozvolite ajkuli da pojede Laru, scena je baš odlično urađena.

Kada se vratite nazad u hodnik sa podnim cevima, idite do račvanja i skrenite desno. Tu preskočite samo prvu cev, pa idite levo u mračni hodnik. Na sredini ovog hodnika nalazi se otvor na tavanici. Popnite se kroz njega u prostoriju iznad, i povucite polugu u njoj. Otvoriće se jedna vrata u hodniku, ali ona se neće zatvoriti, za razliku od ostalih, zato opušteno. Od prekidača skočite u levo i idite do kraja uskog mračnog hodnika. Skrenite desno i sledite širi hodnik. Ne skrećite levo u hodnik sa plamenicima, već preskočite preko cevi ispred Lare i opet skrenite desno. Idite do kraja ovog hodnika i opet skrenite desno, i nađite vrata koja ste upravo otvorili. Unutra ćete naći još jedan prekidač. Pre nego što ga povučete, sačuvajte poziciju.

Povucite polugu da privremeno isključite prva dva plamenika. Izvedite kolut, trčite napred, skrenite desno i uskočite kroz otvorena vrata u hodnik. Trčite napred kroz hodnik koji skreće u levo, idite dalje, pa opet skrenite za ugao u levo. Tu odmah skrenite u hodnik desno (hodnik sa plamenicima). Na drugom ugašenom plameniku nalazi se poluga na levom zidu. Povucite je da otvorite jedna vrata, koja se neće zatvoriti, pa ne morate da žurite. Čim povučete prekidač iznad plamenika, brzo skočite tri puta u levu stranu, da se sklonite sa plamenika pre nego što se opet upale, i da se vratite u hodnik. Odatle trčite napred (u desno ako niste skakali u stranu), preskočite podnu cev, skrenite levo i sledite hodnik sa kružnim prozorima sve do hodnika sa vodom na podu. Preskočite preko cevi pa se popnite kroz vrata s leve strane gde ćete naći još jedan prekidač. Opet preporučujem da sačuvate poziciju pre nego što ga povučete.

Povucite prekidač da isključite drugi par plamenika. Sada treba da trčite kao ludi nazad do onog prekidača koji isključuje prva dva plamenika, pa opet kao ludi da trčite do hodnika sa plamenicima i pređete preko njih pre nego što se ponovo upale. Evo putanje: od ovog prekidača trčite nazad u hodnik sa vodom na podu, skrenite desno i preskočite cev na podu. Idite pravo kroz hodnik sa prozorima. Usput skačite da biste prelazili veće rastojanje za kraće vreme. Skrenite desno za ugao i preskočite još jednu cev. Trčite dalje napred, mimo hodnika sa plamenicima koji vam je sada sa leve strane, preskočite sledeću cev i skrenite desno za ugao. Sledite taj hodnik do kraja, uskočite u prolaz i brzo povucite polugu da isključite prvi par plamenika. Izvedite kolut, trčite nazad u hodnik, skrenite levo za ugao, pa opet levo za sledeći ugao, preskočite cev na podu i skrenite brzo u hodnik desno. Ako ste bili dovoljno brzi, plamenici će biti ugašeni. Pređite preko njih do sledeće poluge, gde ste najzad bezbedni. Povucite je da otvorite vrata izlaza.

NAPOMENA: Ako baš želite da potrošite koji medipak, a da se pritom ne bakćete sa prekidačima i tempiranim plamenicima, onda uzmite zmaja od žada i odmah idite u hodnik sa plamenicima. Odjurite kroz plamenike do drugog prekidača iza poslednjeg plamenika i hranite Laru medipakovima da ne bi umrla od plamena. Čim uđete u sledeću prostoriju, uskočite u vodu da ugasite Laru. Toliko.

POTOPLJENO OKNO: Uskočite u vodu i brzo izađite nazad na obalu, koliko da namamite jednu barakudu da dopliva do Lare. Ubijte je da obale, pa opet uskočite u vodu. Sačuvajte poziciju, pa uplivajte naviše u visoko okno kroz otvor na tavanici. Plivajte dalje naviše kroz dve manje potopljene prostorije sa otvorima na prostoriji. U poslednjoj ćete naći podvodnu polugu. Povucite je da otvorite jedna vrata u najnižoj prostoriji okna. Plivajte brzo nazad na dno okna, dok Lara još ima vazduha. Tu ćete naći još jednu polugu i zlatnog zmaja (tajna #3) u niši sa desne strane. Uzmite ga i kao nagradu za sve tri nađene tajne dobićete četiri svežnja harpuna. Poluga koju ste povukli otvorila je kapak na vrhu okna. Brzo plivajte naviše do vrha okna, i izbegavajte tri barakude koje su se pojavile niotkuda. Brzo izronite na površinu kroz otvoreni kapak i izađite iz vode u tunel.

HALA SA OTPADOM: Sledite tunel koji vodi u veliku halu sa otpadom. Spustite se bezbedno iz tunela u halu, pa nađite sledeći otvor na drugoj strani hale. Spustite se u još jednu, još veću halu, sa još više otpada ;) Pronađite jednu pokretnu kutiju ispod četvrtastog otvora visoko iznad Lare. Povucite dva puta tu kutiju da stoji ispod otvora, pa se pomoću kutije popnite u njega. Tu povucite polugu da otvorite kapak na tavanici hale i ispustite gomilu otpada iz gornje hale u donju.

Siđite iz otvora sa polugom nazad u halu i popnite se uz gomilu otpada do dva mala otvora na tavanici blizu zida s leve strane (ispod njih nalaze se nacrtane merdevine). Popnite se prvo u levi otvor. Tu se popnite na gomilu đubreta, pa sa njega u otvor na tavanici. Ovde povucite prekidač da poplavite jedan bazen u blizini. Vratite se nazad u donju halu sa otpadom, pa se popnite u desni otvor. U ovoj prostoriji obiđite gomilu đubreta sa leve strane i popnite se u otvor blizu tavanice. I ovde se nalazi jedan prekidač. Povucite ga da otvorite jedna vrata u onom bazenu koga ste maločas ispunili vodom. Opet se vratite u donju halu sa otpadom, i popnite se na gomilu otpada do velikog otvorenog kapka na tavanici. Pravo napred, na zidu mimo kapka nalazi se još jedan prolaz. Idite do njega i popnite se u vijugavi tunel. Sledite ga do velikog bazena.

VELIKI BAZEN: Uskočite u bazen samo nakratko, da namamite jednog ronioca da se pojavi, pa se brzo popnite nazad iz vode u tunel. Ubijte ronioca iz tunela, pa opet uskočite u vodu. Plivajte naniže, pa kroz otvorena vrata u podvodni prolaz. Sledite ga do kraja, gde možete da izronite i izađete u poslednu prostoriju. Budite brzi, jer vas u ovoj prostoriji čeka odbor za doček. Jedan neprijatelj sa sačmaricom i jedan rmpalija sa ključem će pokušati da ubiju Laru, zato ih pošaljite Bogu na istinu i uzmite od njih kutiju sačme i VM. Takođe, sa poda prostorije uzmite i dva svežnja harpuna, pa povucite polugu da otvorite vrata. Čim prođete kroz njih, nivo će se završiti.

No comments:

Post a Comment