23 June 2013

Tomb Raider 2
Nivo 8: Wreck of the Maria Doria (Olupina Marije Dorije)

VELIKI BAZEN SA OKNOM: Nivo počinjete u jednom hodniku koji vodi do velikog bazena. Uskočite u vodu, i ako želite, ubijte ronioca pomoću harpuna, ili se vratite nazad u hodnik i ubijte ga odatle. Potom sa dna bazena uzmite dva svežnja harpuna, pa plivajte kroz podvodni tunel ispod hodnika iz koga ste došli. Tu izađite iz vode i uzmite VM iz male prostorije. Pobrinite se da Lara ima barem 70 posto svoje energije, jer će je sledeći pad koštati dve trećine njene energije.

Postoje dva načina da se spustite niz kosinu, jedan način je klasičan, ali u tom slučaju gubite dosta energije, a drugi način je malo neobičan ali bezbedniji po Larino zdravlje. Ako želite da siđete na prvi način, skliznite niz kosinu unazad, uhvatite se za njenu ivicu pa sa ivice padnite na pod koji se raspada. Pustite da Lara propadne kroz pod u prostoriju ispod. Ako želite da uštedite koji medipak, onda pokušajte drugi način. Skliznite unazad niz kosinu i uhvatite se za ivicu. Nemojte padati na pod koji se raspada ispod Lare, već se pomerite skroz u levo, koliko god je to moguće. Odatle padnite na pod koji se raspada, odmah izvedite kolut i skočite u desno. Brzo potrčite napred preko poda koji se raspada, i držite pritisnutu Akciju, da se Lara uhvati za ivicu poda koji se raspada. Odatle možete da padnete na pod prostorije ispod, gubeći samo mali deo energije.

BAZEN: Nalazite se u velikoj dvorani sa bazenom (brod je okrenut naopako, pa se zato prazan bazen nalazi na tavanici). Iz druge prostorije dolaze da vas dočekaju jedan plaćenik sa pištoljem i jedan radnik sa papagajkama. Ubijte ih i uzmite od njih 2 MM i okvire za Automatske pištolje.

Možete da zapazite iza jednog od panela u ovoj prostoriji, malog srebrnog zmaja. Nažalost, u ovom nastavku igrice Lara još nije naučila da puzi, pa ne možete da ga uzmete na taj način. Zato uđite u prostoriju iz koje su plaćenici došli i idite levo do ugla iza razbacanog nameštaja. Na tavanici u ovom uglu nalazi se otvor. Popnite se u njega i sledite tunel koji skreće u desno. Tu vas čeka jedan rmpalija sa sačmaricom. Ubijte ga pa idite dalje niz hodnik do otvora u podu. Pre nego što siđete u taj otvor, ubijte još jednog radnika sa sačmaricom koji vam se prikrada s leđa. Potom siđite kroz otvor i uzmite srebrnog zmaja (tajna #1). Popnite se nazad u tunel i vratite se u prostoriju pored prevrnutog bazena.

U ovoj prostoriji, na drugoj strani u odnosu na ulaz, pronaći ćete nekoliko pokretnih kutija. Prvu kutiju povucite jednom u levo, pa je obiđite i sa druge strane je gurnite još jednom u istom pravcu. Sada možete da je gurnete dva puta u slepi hodnik. Potom iz ugla izvucite drugu kutiju, i odgurajte i nju u onaj slepi hodnik, da stoji pored prve kutije. Priđite trećoj pokretnoj kutiji i povucite je dva puta unazad prema slepom hodniku. Sada ste otvorili dva prolaza, jedan koji vodi u trpezariju, a drugi koji vodi u balsku dvoranu. Prvo idite kroz plavi hodnik u balsku dvoranu.

BALSKA DVORANA: Siđite iz plavog hodnika u širi hodnik koji vodi u veliku balsku dvoranu. Naoružajte se i ubijte jednog radnika sa papagajkama i jednog rmpaliju sa sačmaricom, a potom još jednog radnika sa papagajkama koji vam dolazi s leđa. Oni će ispustiti VM i kutiju baklji. Pazite da u velikoj balskoj dvorani ne upadnete u polomljeno staklo. Uđite oprezno u dvoranu. Naoružajte se puškom M-16 i idite ka sredini dvorane. Pronađite jednog plaćenika koji puca na vas sa balkona i ubijte ga. Kada ste najzad raščistili vazduh, okrenite se prema ulazu u balsku dvoranu. Ulaz se nalazi u krajnjem desnom uglu, a još jedan prolaz nalazi se u krajnjem levom uglu. Idite tamo, i kad uđete, hodajte preko polomljenog stakla s desne strane. Hodajte do ivice otvora u podu, okrenite Laru leđima prema otvoru i okačite se za njegovu ivicu (Dole + Akcija). Lara će izgubiti mrvicu energije zbog stakla. Pustite Akciju pa je ponovo pritisnite da se Lara pusti sa ivice otvora i uhvati se za tunel ispod. U tunelu ćete naći Ključ od trpezarije (Rest Room Key). Hodajte nazad do ivice tunela i skočite sa Akcijom da se uhvatite za ivicu otvora iznad. Popnite se, hodajte nazad preko stakla i vratite se u balsku dvoranu.

TRPEZARIJA: Popnite se iz balske dvorane u plavi tunel iz koga ste došli, vratite se do prostorije pored bazena i skrenite desno u hodnik koji vodi ka trpezariji. Unutar te prostorije, u krajnjem desnom uglu, potražite ključaonicu gde možete da upotrebite ključ koji ste upravo našli. To će otvoriti vrata s leve strane. Unutar te niše pritisnite dugme da otvorite dvostruka staklena vrata na drugoj strani prostorije. Odatle će izaći jedan rmpalija sa papagajkama. Ubijte ga, pa idite do otvorenih staklenih vrata, pa pritisnite dugme na zidu u tom hodniku. To će otvoriti jedna kamuflirana vrata nazad u balskoj dvorani. Sada je veoma bitno da se vratite do prvog dugmeta (preko puta prostorije) i pritisnete ga još jednom, da biste zatvorili staklena vrata. Ako to ne učinite sada, kasnije ćete morati da se vratite skroz unazad da biste to uradili. Staklena vrata preprečuju hodnik, i ako kasnije dođete u taj hodnik a vrata su otvorena, nećete moći da prođete kroz njega. Zatvorite dakle staklena vrata još sad, pa se vratite u balsku dvoranu.

BALSKA DVORANA (opet): Kad se vratite u balsku dvoranu, idite dijagonalno u desno. Vrata koja ste upravo otvorili nalaze se na galeriji iznad. Da biste se popeli na galeriju, nađite jedan zakošeni deo poda gde je pod malo ispupčen. Sa najvišeg dela tog ispupčenja skočite u vis da se uhvatite za ivicu galerije iznad. Gore idite levo, okačite se za ivicu galerije i verite se bočno u levo duž pukotine u zidu. Nemojte da se penjete na platformu sa otvorenim vratima, već pre toga uzmite jedan predmet koji vam je neophodan. Nastavite da se verete bočno u levo pa se popnite na galeriju gde leži mrtav neprijatelj koga ste ranije ubili. Uzmite od njega njegove okvire za Automatski pištolj. Onda sledite galeriju sve do kraja u levo, izvedite veliki skok sa Akcijom ka maloj platformi u uglu, popnite se na nju i uzmite prvo Strujno Kolo (Circuit Breaker). Na isti način se vratite nazad na galeriju pa potom do onih vrata koja ste maločas otvorili.

HODNIK SA SKLADIŠTIMA: Kad uđete u hodnik od zarđalog metala, zapazite petora vrata u njemu. Prva vrata s desne strane otvaraju se pomoću ključa, pa zato krenite da ga nađete. Otvorite druga vrata s desne strane (imaju točkić) i spustite se sa ulaza na pod skladišta. S desne strane naći ćete pokretnu metalnu kutiju. Odvucite/odgurajte tu kutiju da stoji ispod prekidača na zidu naspram ulaza, povucite prekidač, da otvorite vrata iznad kutije, a potom nađite još jednu takvu kutiju u desnom uglu i povucite je da stoji ispod otvorenih vrata. Popnite se na nju pa se popnite u hodnik iza vrata.

Siđite u niži hodnik i sledite ga do veće prostorije. Odatle izađite u sledeći hodnik, ubijte usput jednog radnika sa papagajkama, pa uđite u sledeće veliko skladište. U krajnjem desnom uglu naći ćete pokretnu kutiju. Povucite je prema prekidaču na zidu s leve strane, i povucite ga da otvorite vrata nedaleko od prekidača. Pre nego što izađete iz skladišta kroz otvorena vrata, uzmite Zarđali ključ (Rusty Key) iz ugla gde je prvobitno stajala kutija. Kad izađete kroz otvorena vrata, vraćate se u hodnik iz koga ste počeli. Idite desno i otključajte vrata sa ključaonicom.

Spustite se u prostoriju ispod i nađite kutiju u desnom uglu. Povucite tu kutiju prema sredini prostorije, pa potom je gurnite da stoji pored povišene metalne platforme nasuprot ulaza. Popnite se na platformu i iz zida izvucite drugu pokretnu kutiju, dva puta. Preskočite je i uđite u prolaz gde je stajala druga kutija. Gurnite treću kutiju u tom prolazu da otkrijete tunel sa desne strane. Sledite taj tunel do šireg hodnika sa nestabilnim podom. Ispod nestabilnog poda nalaze se plamenici, a u hodniku posle nestabilnog poda Laru mogu da pregaze metalni burići. Da biste bezbedno prošli kroz ovu zamku, stanite na prvi nestabilni blok i skočite unazad u hodnik, da aktivirate prve buriće. Potom preskočite nestabilni pod prema hodniku sa burićima. Odatle, stanite na drugi deo nestabilnog poda da aktivirate druge buriće, i skočite odmah nazad u prvi deo hodnika. Kada su oba bureta bezbedno sletela, možete da preskočite jamu sa plamenicima gde su nekad stajali nestabilni blokovi.

U nastavku hodnika idite prvo uz kosinu s desne strane, niz koju su se dokotrljali burići. Tu se nalazi jedan povišeni otvor. Popnite se u njega. Čim se Lara popne, još jedni burići će početi da se kotrljaju prema njoj. Da ih izbegnete, izvedite skok unazad i ostanite prilepljeni za zid ispred Lare, pa će burići preleteti preko nje i neće je spljeskati. Potom se opet popnite u tunel iznad i u njemu nađite zmaja od žada (tajna #2). Kada ga uzmete, vratite se u glavni hodnik, siđite niz rampu prema burićima, pa skrenite desno. U levom uglu na kraju hodnika nalazi se povišeni otvor. Pre nego što se popnete u njega, ubijte jednog zlikovca sa sačmaricom.

POTOPLJENI SPLAV: Naspram ulaza u ovu prostoriju nalazi se jedan povišeni otvor, a sa desne strane su jedna zatvorena vrata. Za sada nemate tamo šta da tražite, zato se spustite kroz otvor u podu na splav u bazenu ispod. Uskočite u vodu i nađite podvodnu polugu. Kada je povučete, otvaraju se ona vrata u prostoriji iznad, ali samo privremeno. Zato brzo plivajte prema splavu, popnite se na njega pa u prostoriju iznad, i brzo se popnite kroz otvorena vrata u hodnik iza pre nego što se vrata zatvore.

U hodniku iza vrata nalazi se jedan prekidač na zidu, ali za sada ne morate da ga koristite, jer on otvara vrata kroz koja ste upravo prošli, pa će vam trebati tek u povratku. Za sada idite desno mimo sledećih zatvorenih vrata, i hodajte do ivice kosine, da ne biste skliznuli niz strmi deo poda. Ispod se nalazi polomljeno staklo, zato pazite da ne padnete na njega. Skliznite niz kosinu unazad, i uhvatite se za njenu ivicu, a kapak će se otvoriti automatski. Potom se opet popnite na kosinu iznad da se kapak zatvori i zaključa. Sad možete da stojite na tom kapku bez opasnosti od pada na staklo ispod. Popnite se u otvor iznad i povucite prekidač da otvorite vrata u hodniku iznad kosine, kao i neki plavi paravan nedaleko odatle. Vratite se nazad na kapak i odatle skočite preko strmog dela poda. Idite kroz hodnik do prekidača, povucite ga da otvorite vrata i vratite se nazad u prostoriju sa splavom. Ovog puta se popnite u tunel koji vam se nalazi sa desne strane i prođite kroz plavi paravan koji ste upravo otvorili.

DVORANA SA GALERIJAMA I POLOMLJENIM STAKLOM: U velikoj dvorani u koju budete ušli čeka vas jedan zlikovac sa sačmaricom koji vam dolazi sa desne strane, a još dva plaćenika sa pištoljima patroliraju na galeriji ispod. Kada ih ubijete, idite levo od ulaza u dvoranu i nađite dugme na zidu. Ono otvara jedan kapak ali samo privremeno. Pritisnite dugme i trčite okolo dvorane na drugu stranu galerije gde se nalazi kapak, skočite dijagonalno u levo kad naiđete na ispupčeni deo poda, i držite pritisnutu Akciju da Lara sleti bezbedno na nivo ispod, umesto na kosinu sa polomljenim staklom. Na nivou ispod uzmite MM od jednog mrtvog plaćenika, i zapazite drugo Strujno Kolo u jednom uglu galerije. Ne idite još do njega da ga uzmete, već pre toga nađite dugme na zidu na drugoj strani, i pritisnite ga da ispraznite onaj bazen sa splavom. Najzad, pokupite Strujno Kolo (Circuit Breaker) iz ugla, a to će ujedno privremeno otvoriti jedan kapak desno odatle. Brzo otrčite do podignutog dela poda gde se nalazi spušteni kapak, skočite na povišeni deo, pa se popnite kroz kapak na nivo iznad pre nego što se kapak opet zatvori.

NAZAD NA POČETAK: Vratite se putem kojim ste došli u prostoriju sa splavom. Bazen ispod je sada prazan, zato se bezbedno spustite kroz otvor na podu na splav ispod. Na dnu praznog bazena otvorite jedna vrata sa točkićem i sledite hodnik sa rampom i popnite se u hodnik iznad. Sledite ga do raskrsnice, pa idite pravo. Tu siđite u plavu odaju iza onih staklenih vrata trpezarije. Tu ćete naći treće Strujno Kolo (Circuit Breaker). NAPOMENA: Ako ste zaboravili da opet zatvorite ova staklena vrata, nećete moći da uzmete strujno kolo. U tom slučaju, pritisnite dugme na zidu. Otvorićete dva kapka u blizini. Vratite se u hodnik iz koga ste došli, idite do raskrsnice, skrenite desno i sledite hodnik do kraja. U plavom delu hodnika se popnite u otvor iznad, pa još jednom u tunel iznad, i sledite ga dok ne siđete na galeriju Balske dvorane. Tu siđite na pod dvorane, idite u trpezariju, pritisnite ono dugme da zatvorite staklena vrata. Sad morate da se vratite u taj hodnik, istim putem kojim ste i prvi put stigli do njega. Dakle, nazad u Balsku dvoranu, pa u Hodnik sa skladištima, pa kroz prva vrata desno do splava, pa nazad u hodnik.

Kada uzmete treće kolo, pritisnite dugme na zadnjem delu zida (a ne dugme naspram staklenih vrata) da otvorite još jedan kapak u blizini. Popnite se opet u hodnik iz koga ste došli, a koji vam se sada nalazi levo od dugmeta, idite do raskrsnice i sada skrenite u mračni hodnik desno. Opet skrenite desno na sledećem račvanju (plavi hodnik na ovom raskršću vodi nazad u Balsku dvoranu). Malo dalje naići ćete na kapak koji ste upravo otvorili. Spustite se kroz kapak u Trpezariju ispod i odmah ubijte dva plaćenika, koji će vas velikodušno nagraditi okvirima za Uzi i sa dva svežnja harpuna. Potom izađite u sledeću prostoriju i idite pravo napred, do velike prostorije gde ste ranije počeli. Tu se u krajnjem desnom uglu nalazi otvor sa vodom. Uskočite u vodu i uzmite MM sa dna. Plivajte kroz vijugavi prolaz do poluge. Povucite je da otvorite kapak iznad. Plivajte naviše prema površini vode, brzo izađite na suvo i obračunajte se sa trojicom plaćenika koji su vas čekali u zasedi. Uzmite od njih VM, 2 kutije sačme i okvire za Uzi.

POGONSKA HALA SA PLAMENICIMA: Postavite prvo kolo u kutiju na zidu pored ulaza da ugasite plamenik pored Lare. Sad možete da priđete drugoj kutiji na zidu i postavite drugo kolo u nju. Kad ugasite drugi plamenik, ponovite isti postupak sa trećom kutijom za strujno kolo, da ugasite treći plamenik. Sad možete da priđete pokretnoj kutiji i povučete je iz ugla da stoji ispod visokog otvora iznad kutija za strujno kolo. Popnite se u taj otvor, ubijte jednog radnika sa papagajkama i povucite prekidač na zidu da spustite velike cilindre u pogonskoj hali. Sa ivice otvora skočite velikim skokom na prvi cilindar, hodajte do suprotne ivice cilindra, pa velikim skokom sa Akcijom skočite na sledeći cilindar. Ponovite isti skok ka trećem cilindru, pa sa njega uskočite u sledeći otvor. Uskočite u duboko okno sa vodom i sledite široki podvodni prolaz koji vodi u prostoriju sa pregorelim neonkama ;)

KOMANDNI MOST: U ovoj prostoriji nalazi se voda. Krenite kroz plićak da namamite jednu barakudu pa je ubijte. Hodajte dalje kroz vodu desno, i u maloj niši ćete naći dva svežnja harpuna. Uskočite u dublji deo vode i plivajte dijagonalno u krajnji levi ugao. Tu se popnite u hodnik i ubijte tipa sa papagajkama koji će ispustiti MM. Zapazite zatvorena vrata u desnom prolazu, i idite levo, u veću prostoriju. Usput ćete videti kroz prozore morsko dno, i jedan ključ, koji ćete uskoro uzeti. Naspram tih velikih prozora nalazi se jedna brodska kabina sa četiri mala četvrtasta prozora. Idite u prolaz desno od tih malih prozora i uzmite dva para okvira za Automatske pištolje. Vratite se do velikih prozora i idite levo do jednih vrata koja se otvaraju pomoću točkića. U toj kabini pritisnite prekidač da otvorite ona prva vrata gde ste maločas ubili neprijatelja. Kad izađete iz kabine idite pravo kroz veliku prostoriju, i u maloj kabini na drugoj strani gurnite pokretnu kutiju u uglu, u malu nišu iza kutije. Sada povucite prekidač koji je bio sakriven iza kutije da otvorite jedan podni kapak nedaleko odatle. Takođe, pokupite i kutiju baklji sa poda kabine.

KLJUČ OD KABINE: Izađite u veliku prostoriju sa prozorima, idite do onih vrata sa točkićem, i tu skrenite levo. Na sledećem račvanju sledite desni hodnik. U desnom uglu ovog hodnika nalazi se otvoreni kapak. Uskočite u ovaj otvor unazad, da budete okrenuti u željenom pravcu. U vodi vas čekaju tri barakude i dve ajkule, i možete ih ubiti na klasičan način, pomoću harpuna, a možete i da se popnete nazad u hodnik i ubijete ih odatle (treba vremena i više puta da uskačete u vodu da ih opet namamite). A možete i da plivate brže od njih pa da uopšte ne moratie da ih ubijete. 

Kada ste ubili ajkule i barakude, plivajte naniže i napred, tako da vam trup broda bude s desne strane. Kad morsko dno počne da se odiže, sledite tu uzbrdicu i plivajte u desno kroz široki otvor u stenama. Plivajte dalje kroz deo gde vidite trup broda sa prozorima, koji treba da vam bude sa desne strane. Otprilike na sredini brodskog trupa nalazi se brdo. Plivajte do vrha tog brda, pa nizbrdo, i skrenite levo, gde ćete naći Ključ od kabine (Cabin Key) na morskom dnu. Uzmite ga i brzo se vratite istim putem nazad, pre nego što se Lara udavi. Sačekajte da se Lara nadiše vazduha, pa krenite po zlatnog zmaja.

ZLATNI ZMAJ: Opet plivajte nizbrdo duž brodskog trupa koji vam je s desne strane. Kad morsko dno počne da se uzdiže, umesto da plivate desno kroz otvor, plivajte pravo i u pećini, u krajnjem desnom uglu, nađite otvor iznad. Tu izađite iz vode i iz pećine uzmite Zlatnog zmaja (tajna #3). Ako ste uzeli i ostale dve tajne, bićete nagrađeni sa MINOBACAČEM i sa dva para mina. Plivajte nazad do kapka gde ste ušli u vodu i popnite se nazad u brodsku olupinu. NAPOMENA: Nemojte trošiti bolju municiju, već je čuvajte za poslednje nivoe i najteže neprijatelje. Dakle, Uzije (dosad bi trebalo da imate oko 2000 metkova ako ih niste rasipali) i municiju za Minobacač štedite za poslednje nivoe, a sada koristite Sačmaricu, Automatske pištolje i eventualno M-16 pušku za teže neprijatelje ili veće domete. Verujte mi, na poslednja dva nivoa ima da plačete za okvirima za Uzi i minama ako ih sada budete potrošili.

Vratite se na komandni most. Naspram velikih prozora, gde se nalazi ona kabina sa malim prozorima, videćete jedan prolaz levo od tih malih prozora. Uđite u taj prolaz, i upotrebite ključ u ključaonici pored zatvorenih vrata kabine. U kabini povucite prekidač da otvorite jedan kapak u glavnoj prostoriji. Izađite na komandni most. Pored malih četvrtastih prozora nalazi se plitka jama gde ste upravo otvorili jedan kapak. Siđite u tu jamu i povucite pokretni blok u jami da stoji ispod prekidača na zidu iznad. Popnite se na kutiju pa povucite prekidač. Sada ste otvorili jedan kapak na tavanici kabine. Vratite se u tu kabinu i popnite se kroz otvoreni kapak u prolaz. Sledite taj prolaz do velike dvorane.

DVORANA SA STAKLENIM KROVOM: Pošto je brod okrenut naopako, stakleni krov sada je u stvari, bazen sa vodom, a staklo je uz to delimično polomljeno. Kad siđete na gornju galeriju ove dvorane, naoružajte se puškom M-16, idite levo i usput se okrenite prema ulazu, da spazite dvojicu neprijatelja koji pucaju na vas sa donjeg nivoa. Ubijte ih da vam ne zagorčavaju život. Ako uspete da nanišanite na njih odatle, ubijte i dva ronioca u bazenu ispod, a ako ne možete, onda ćete kasnije dobiti novu priliku za to. Kada ih ubijete, vratite se do ulaza, pa idite levo i okolo prostorije, dok ne ugledajte jedan otvor u ivici galerije. Spustite se kroz taj otvor na kosinu ispod, i Lara će sleteti na ravan blok, umesto na polomljeno staklo ili u vodu. Popnite se na galeriju pored Lare, uzmite okvire za M-16 i MM od mrtvih neprijatelja, a iz mračne niše takođe pokupite i tri okvira za M-16 (a ako niste uzeli do sada pušku M-16, naći ćete je ovde umesto jednog okvira). Vratite se do otvora sa vodom i ubijte dva ronioca u vodi ako to ranije niste učinili.

PODVODNI TUNEL: Skliznite niz kosinu gde nema stakla u vodu, i plivajte prema morskom dnu. Ubijte dvojicu ronioca ako ranije niste učinili. Sad treba da nađete dobro skriveni tunel koji vodi na sledeći nivo. Tunel je sakriven iza stenja levo od burića na morskom dnu. Plivajte iza ovih stena i napred kroz mračni tunel. U malim nišama u ovom tunelu videćete žute jegulje. Međutim, njih ne možete da ubijete. One će pokušati da ujedu Laru dok ona prolazi kraj njih, zato nemojte da zastajkujete. Kad ugledate prvu jegulju, skrenite levo u uzani prolaz, pa potom skrenite desno kod druge jegulje. Tunel će da krene uzbrdo, a vi ga sledite i uđite u prolaz sa trećom jeguljom. Tu vas čekaju tri barakude. Ne gubite vreme na njih, već brzo izađite iz vode kroz otvor na tavanici, ako vam je potreban vazduh. Odatle možete da ubijete barakude. Ako imate dovoljno vazduha, ne morate da se penjete iz vode niti da ubijate barakude, već nastavite da plivate pravo kroz tunel koji vodi u podvodnu pećinu. U njoj ćete naći veliki otvor u zidu od zarđalog metala. Čim prođete kroz taj otvor, prelazite na sledeći nivo.

No comments:

Post a Comment