04 July 2013

TR2 14

Tomb Raider 2
Nivo 14: The Ice Palace (Ledena palata)

DVORANA SA KAVEZIMA I ZVONIMA: Kad se nivo učita, pravo ispred vas nalazi se jedno veliko zlatno zvono a u levom uglu jedna zatvorena vrata. Izvadite pištolje i pucajte u zvono da ga naterate da zazvoni. To će otvoriti ona vrata levo od zvona. Prođite tuda kroz hodnik koji vodi u veliku dvoranu, gde čujete jetije kako arlauču u kavezima. Zapazite par detalja u ovoj dvorani: odmah desno pored ulaza u dvoranu nalazi se kavez sa Jetijem. Pored ovog kaveza, na sredini dvorane, nalazi se jedan blok pomoću koga možete da se popnete na stazu iznad. Ako ste okrenuti licem prema kavezu, a ulaz vam je pritom s desne strane, levo od kaveza zapazićete dva kvadrata koja se razlikuju od ostalog dela poda. Ti kvadrati su odskočne daske. Još jedna odskočna daska nalazi se u uglu iza kaveza. VAŽNO: Nemojte skakati na odskočne daske. Lara će u tom slučaju najverovatnije razbiti svaku koščicu. Umesto toga, stanite ispred daske, okrenuti u smeru u kome Lara mora da doskoči. Krenite napred i stanite na odskočnu dasku, i Lara će uspešno izvesti taj skok.

Priđite najbližoj odskočnoj dasci, koja je dvostruka, i stoji između kaveza i dvostruke crne kapije. Budite okrenuti licem prema crnim kapijama, i stanite na dasku. Lara će odskočiti visoko u vazduh, a vi držite kursor Napred i Akciju, da se Lara uhvati za ivicu malo zakošene platforme iznad. Popnite se na tu platformu, pa idite levo, i pritisnite prekidač na zidu. Pokupite dva para okvira za Uzi nedaleko od prekidača. Upravo ste otvorili tri kaveza, i Jetiji su na slobodi. Malo je teže ubiti ih sa visoke platforme na kojoj stojite, zato se spustite sa ove platforme na platformu ispod (pazite da ne padnete na pod dvorane, već na platformu ispod). Jetiji mogu da se popnu na ovu platformu, zato ih ubijte pre nego što se previše približe, a možete da siđete na pod odatle i ubijete ih odozdo, ako se popnu previše blizu.

Na platformi iznad poda dvorane okrenite se licem prema centralnom kavezu. U uglu levo od ovog kaveza naći ćete VM. Potom idite u desnu stranu platforme, gde se nalazi jedan veliki kavez. Morate da skočite dijagonalno sa Akcijom kroz otvor u ovom kavezu. Unutra ćete naći još jedan VM. Naoružajte se i krenite uz stepenice u desnom uglu kaveza, pa ubijte usput još jednog Jetija. U prostoriji iznad naći ćete prekidač na zidu. Povucite ga da spustite jednu platformu iznad dvostruke crne kapije. Siđite nazad stepenicama u kavez, i pre nego što izađete iz ovog kaveza, idite prvo po tajnu. Dobro zakamuflirani pokretni blok zavučen u zid nalazi se direktno naspram otvorenih vrata kaveza. Izvucite taj blok iz zida, pa ga odgurnite u levu ili desnu stranu. Uđite u veliku prostoriju iza pokretnog bloka. Na drugoj strani jame vidite zlatnog zmaja. Čini se kao da je most preko ove jame srušen. Ali stvari nisu onakve kakvim se uvek čine :) Samo krenite napred prema zlatnom zmaju, i pređite preko nevidljivog mosta. Popnite se na kamen i uzmite zlatnog zmaja (tajna #1). Istim putem vratite se nazad u kavez i iz kaveza se spustite na pod dvorane. Pređite dvoranu dijagonalno prema krajnjem desnom uglu u odnosu na ulaz. Treba da upotrebite malu odskočnu dasku koja se nalazi desno od dvostruke odskočne daske koju ste maločas upotrebili.

Izvadite pištolje, i okrenite se tako da vam dvostruka odskočna daska bude sa leve strane, a mala daska u uglu ispred vas. Krenite prema toj maloj dasci i stanite na nju. Držite pritisnut kursor Napred. Kad Lara bude visoko u vazduhu, pucajte u zvono ispred (i držite kursor Napred sve vreme) da ga naterate da zazvoni. Možda ćete morati više puta da ponovite ovaj skok dok Lara najzad ne pogodi zvono. Ako ste držali kursor Napred sve vreme dok je Lara bila u vazduhu, ona neće pasti na pod, već na malu zakošenu platformu ispod zvona, i na taj način neće izgubiti ni delić svoje energije. Kada ste uspešno pogodili zvono, otvoriće se jedna strana dvostruke kapije ispred dvostruke odskočne daske. Idite levo, prema dvostrukoj dasci, obiđite je i uđite u prolaz gde je jedna crna kapija podignuta, a druga još uvek nije.

Tu se nalazi još jedna mala odskočna daska. Stanite ispred ove daske tako da vam crna kapija bude s desne strane, a dvostruka odskočna daska sa leve. Krenite napred prema dasci, stanite na nju i držite kursor Napred sve vreme dok je Lara u vazduhu. Ona će doskočiti na platformu koju ste maločas podigli pomoću prekidača u kavezu. Okrenite se na toj platformi na suprotnu stranu, i pucajte u zlatno zvono u naspramnoj niši da otvorite drugu crnu kapiju. Spustite se odatle bezbedno na pod, pazeći da pritom ne padnete na odskočnu dasku ispod.

Iza dvostruke crne kapije nalazi se još jedna odskočna daska. Stanite tako da vam daska bude ispred a podignuta kapija s desne strane, krenite prema dasci i držite kursor Napred i Akciju dok je Lara u vazduhu. Lara će se uhvatiti za zakošenu platformu visoko iznad. Dok visi na ivici ove platforme, pomerite je skroz u desno, da visi iznad ravne platforme ispod njenih nogu. Ne padajte na tu platformu, već se popnite na kosinu iznad, i odmah pritisnite Skok da se odbaci i padne na zakošeni kamen iza nje. Držite i dalje pritisnutu Akciju i Skok, i Lara će skakati s jednog zakošenog kamena na drugi. Dok tako skakućete (Akcija + Skok su uvek pritisnuti), naoružajte Laru i ona će pucati dok bude skakala. Kad bude pogodila četvrto zvono, otvoriće se kapija visoko iznad, s leve strane. Kad se to desi, vratite pištolje u futrole, i uhvatite se za ivicu zakošenog kamena ispod zvona. Pomerite se skroz do kraja u levo duž ivice ove kosine, popnite se na kosinu i odbacite se sa nje na kosinu unazad. Dok Lara bude skakala okrenuta u napred, pritisnite kursor Levo da je naterate da skrene u levo dok bude bila u vazduhu, i ona će pasti na ravnu stazu ispod otvorenih vrata.

Popnite se kroz vrata u okno sa merdevinama. Idite uz merdevine i siđite s njih na desnoj strani. Popnite se na povišenu stazu visoko iznad glavne dvorane. Sa ivice ove staze skočite dijagonalno u desno (sa Akcijom) u malu nišu, pa odatle velikim skokom skočite na pod prostorije sa još jednim kavezom. Idite prema povišenom kamenu gde vidite kutiju baklji, ubijte jednog Jetija koji dolazi sa desne strane, pa uzmite baklje sa kamena. U kavezu sa desne strane velikog otvora videćete srebrnog zmaja. Popnite se u veliki otvor pećine levo od ovog kaveza i siđite u pećinu. Idite malo napred da namamite jednog tigra da se pojavi. Ubijte ga, pa se popnite na kamenje s leve strane prve pećine, gde ćete naći MM. Siđite nazad na stazu na sredini pećine pa se popnite na kamenje s desne strane. Tu idite desno (nazad prema ulazu), uskočite dijagonalno u prolaz s leve strane i sledite tunel prema kavezu. Preskočite strmu stenu ispred kaveza i iz kaveza uzmite srebrnog zmaja (tajna #2). Vratite se nazad na stazu u prvoj pećini i idite u pećinsku dvoranu iz koje je došao tigar.

Još tri tigra će vas napasti u ovoj dvorani. Ubijte ih, pa uzmite Tibetansku masku (Tibetan Mask) sa povišenog kamena na drugoj strani dvorane. Vratite se nazad u prvu pećinu, popnite se na kamenje koje vam je sada s leve strane, i idite u levi ugao ove staze, gde se nalazi tunel sa zatvorenim vratima. Ako ste uzeli masku, ova vrata će se otvoriti automatski kada im priđete. Sledite kratki tunel do prozora sa rešetkama. Ako pogledate kroz prozor, videćete da ste se vratili u dvorište hrama sa prethodnog nivoa. Naoružajte se nečim kvalitetnim, siđite kroz rupu u podu u prostoriju ispod i ubijte jednog jetija.

SOBA SA SEČIVIMA: Pazite da slučajno ne upadnete kroz neku od mnogobrojnih rupa u ovoj sobi, jer se ispod nalaze sečiva. U prostoriji ispod šetka se još jedan Jeti. Ako upalite baklju i bacite je sa ivice rupe u otvor, moći ćete da ga vidite i ubijete odozgo. Ako je potrebno, okačite se za ivicu otvora da ga namamite, pa se opet popnite u gornju prostoriju i ubijte ga odatle. Kad budete želeli, iz krajnjeg levog ugla gornje prostorije uzmite jedan VM. Potom se spustite kroz rupu najbližu ovom medipaku na pod prostorije ispod, gde nema sečiva. Hodajte kroz polja sa sečivima prema suprotnom delu prostorije, gde ćete naći dva para okvira za Automatske pištolje. Otprilike na sredini ove prostorije nalazi se veliki otvor koji vodi na terasu sa crvenom ogradom. Na levoj strani terase upotrebite masku u bravi da otvorite vrata levo od terase, a u desnom uglu terase pokupite MM. Vratite se u sobu sa sečivima i popnite se kroz otvorena vrata levo od terase prema visećem mostu.

ČINIJA SA GORIONIKOM: Čim stanete na viseći most, okrenite se u levo i velikim skokom skočite na snežnu stazu gde ćete naći kutiju baklji. Skočite velikim skokom nazad na most i pređite preko njega na drugu stranu. Ako se desi da slučajno padnete u dvorište hrama ispod, moći ćete da se popnete nazad na most preko snežnih blokova blizu mesta gde ste našli ove baklje. Kad pređete most, okrenite se u levo i uđite kroz otvor u uglu. Izaći ćete na jednom kamenu iznad zaleđenog jezera sa visećim gorionikom. Skočite na kamen s leve strane i povucite prekidač da prospete vrelo ulje iz gorionika na zaleđeno jezero. Led će se otopiti. Spustite se sa ovog kamena na zakošeni blok ispod i skliznite na zemlju. Ubijte dva tigra, prođite kroz prolaz s desne strane i uzmite dve kutije sačme blizu zaleđenog vodopada. U malom jezeru u uglu gde ste na prošlom nivou našli Tibetansku masku, sada ćete naći dva para okvira za Uzi. Potom se popnite nazad preko kamenja i vratite se do zaleđenog jezera.  Uskočite u vodu kroz rupu u ledu, plivajte ka dnu i uzmite Čekić od gonga (Gong hamer). Izađite brzo iz vode pre nego što dve ribe poručkaju Laru. Ubijte te dve ribe, uskočite opet u vodu i plivajte ispod leda kroz široki tunel u sledeću pećinu.

PEĆINA SA LEDENICAMA: Nemojte da izlazite iz vode na obalu koja se nalazi pravo ispred, jer se na tavanici iznad nalaze ledenice koje mogu da ubiju Laru. Zapazićete tri Jetija kako jurcaju po pećini. Izađite u plićak, ali ne na obalu, i odatle ubijte Jetije. Popnite se na obalu s desne strane i prođite u zadnji deo pećine, gde se nalaze dva velika otvora. Za početak, idite prema levom uglu, i ubijte još jednog Jetija koji će se pojaviti u pećini. Potom priđite povišenom otvoru u levom uglu iznad koga vise ledenice, i popnite se u sami levi ugao tog otvora, da vas ledenice ne ubiju. Uđite u malu zaleđenu pećinu, ubijte još jednog Jetija unutra, i iza snežnog nasipa u uglovima pećine naći ćete četiri para mina. Vratite se u pećinu sa bazenom i idite kroz desni otvor. Čim uđete, ubijte još jednog Jetija koji silazi niz stepenice, pa uzmite MM sa poda ispred stepenica. NAPOMENA: Možda bi bilo dobro da pustite da Jeti jednom ubije Laru, čisto da vidite kako to izgleda ;)

ZALEĐENI PONORI I LAVINE: Kad prođete kroz otvorena vrata iznad stepenica, idite oprezno u desno. Hodajte prema ulazu u sledeću pećinu i pre nego što uđete unutra, sačekajte da se skotrljaju dve snežne grudve s desne strane. Uđite hodajući u pećinu, i posle dva koraka opet stanite i sačekajte da se spusti sledeća snežna grudva. Ako bacite pogled u desnu stranu pećine, videćete da vas čeka još mnoštvo snežnih grudvi. Sačuvajte poziciju, pa uđite u široki tunel s leve strane, i trčite nizbrdo držeći se blizu zida s desne strane. Grudve će početi da se kotrljaju iza Lare. Na kraju tunela skočite u povišeni otvor gde ste bezbedni od grudvi. Sledite prolaz do ponora sa kosinom. Skliznite unazad niz kosinu i uhvatite se za njenu ivicu. Verite se bočno u levo skoro do kraja, popnite se na kosinu pa se odbacite od nje unazad na zaleđenu stenu. Sledite prolaz u ovoj steni do sledećeg ponora. Velikim skokom skočite da se uhvatite za ledene merdevine na drugoj strani ponora i popnite se do visokog otvora iznad Lare. Sledite taj tunel do kosine sa otvorom. Pobrinite se da Lara ima bar 60 posto svoje energije, skliznite unazad niz kosinu, uhvatite se za njenu ivicu, pa odatle padnite na kamen ispred ogromnog gonga.

GONG TALIONA: Pre nego što udarite gong, idite po tajnu, jer posle nećete moći da je uzmete. Siđite niz stepenice ispred gonga i spustite se odatle na zemlju. Ako pogledate u prostoriju ispod gonga, zapazićete jedan artefakt unutra, ali za sada ne možete da ga uzmete. Okrenite se leđima prema gongu i pređite preko čistine sve do krajnjeg levog ugla. Pazite samo da ne skliznete niz strme stene na ivici staze. Hodajte do ivice i skočite iz mesta da se uhvatite za merdevine. Spustite se niz merdevine u duboki jarak, i siđite s leve strane, jer se s desne strane nalaze sečiva. Na najnižem kamenu sa koga ste upravo sišli nalazi se prekidač. Povucite ga da otvorite jedna vrata blizu ledene palate iznad. Vratite se do merdevina, popnite se skoro do vrha, pa skočite unazad na veliku snežnu platformu s koje ste sišli.

Idite ka ledenoj palati i desno od nje ćete videti zgradu od šarenih cigala sa otvorenim vratima. Unutra ćete naći zmaja od žada (tajna #3), a za sve tri nađene tajne, dobićete četiri para mina kao nagradu. Izađite iz kućice, obiđite ledenu palatu i na suprotnoj strani iskoristite ledene blokove da se popnete do vrha i nazad do gonga. Kad budete došli do zadnje strane gonga, idite na stazu s njegove leve strane, i na kraju staze preskočite strmi ledeni blok s desne strane da se vratite nazad na stepenište. Priđite prednjoj strani gonga i zveknite ga jednom pomoću čekića. Mali prozori na ledenoj palati su popucali pa ćete moći da uđete unutra. S leve strane gonga nalazi se nizak ledeni zid. Popnite se na njega pa se bezbedno spustite s njega na drugu stranu. Spustite se sa ivice staze ispod, i pašćete blizu razbijenog prozora. Uđite u ledenu palatu i uzmite artefakt Talion. Izađite kroz isti prozor napolje, idite levo preko nepravilnih blokova dok ne dođete do prednje strane ledene palate. Tada sačuvajte poziciju.

ČUVAR TALIONA: Čim padnete na led ispred ledene palate, na scenu stupa ogromni pticoliki čuvar Taliona koga morate da ubijete da biste prešli nivo. Ne brinite, ovaj gazda izgleda gore nego što u stvari jeste. Namamite ga da juri za vama okolo ledenog podijuma ispred palate, pazeći pritom da ne skliznete niz strme ivice u jarak ispod. Trčite dakle u levo, pored palate, pa skrenite desno, pa opet desno, pa još jednom desno, i Čuvar će juriti za vama. Tada uđite u pećinu iz koje je on došao, a koja se sada nalazi s vaše leve strane. Pokupite brzo VM i dva para okvira za Uzi, pre nego što Čuvar uđe i satera Laru u ćošak. Izjurite iz pećine na podijum ispred palate, odmah skrenite levo i trčite nazad prema palati, držeći se blizu levog zida. Skočite na ledeni blok između palate i kamene litice, i odatle ubijte Čuvara Taliona pomoću duplih pištolja. Ovo je bezbedno mesto gde Čuvar neće moći da vas dohvati. Kada ga ubijete, nivo se završava.

PRELAZNI FMV: Lara izlazi iz pećine i šunja se prema Bartolijevom kampu. Tiho ulazi u jedan džip, uzima ključ i pali motor. Stražar je opaža suviše kasno i završava pod točkovima Larinog džipa. Tada plaćenici polaze u poteru za Larom, jedan u džipu, drugi u kamionu. Lara uspeva da se otrese od džipa tako što mu puca u gume i raznosi mu rezervoar. U nastavku potere kamion je sustiže i udara od pozadi, dok plaćenici pucaju na Larin džip, ali tada Lara daje gas i preskače džipom duboki ponor preko koga teški kamion ne može da pređe. Nakon toga vidimo Laru kako stiže kraj velikog Kineskog zida, i prilazi vratima hrama Ćijan. Pomoću Taliona uspeva da otvori vrata hrama i ulazi unutra.

No comments:

Post a Comment